Syväkyykkyjä ja kärrylenkkejä

Kaupallinen yhteistyö LullaMeSolina -tuudittava vauvanpatja.

Yksi tyypillisimmistä arkea vahvasti haittaavista uniassosiaatioista on liikkeeseen nukahtaminen. Se tarkoittaa tilannetta, jossa vauvaa ei saa nukahtamaan ilman tietynlaista rytmistä liikettä. Ja rankimmillaan tämä voi johtaa siihen, että vauva nukkuu esimerkiksi päiväuniaan vain kantamalla, liikkuvissa vaunuissa tai autossa. Yöllä nämä vauvat usein nukkuvat omassa sängyssään mutta vaativat iltaisin pitkiä hytkytyssessioita ja heräävät öisin toistuvasti vaatien nukutusjaksoja, jolloin vanhempi tekee syväkyykkyjä tai pomppii jumppapallolla.

Olen kuullut lukuisia erilaisia variaatioita näistä nukutustaisteluista. Osaan liittyy jokin muukin assosiaatio, kuten syöminen tai vanhemman sylissä nukkuminen. Mutta yhteistä kaikille on aina ollut se, että tilanne on lipunut huomaamatta ja vähitellen sellaiseen mittakaavaan, joka uuvuttaa vanhemmat jo muutamien kuukausien jälkeen. Liikkeeseen nukahtaminen on niin uuvuttavaa, että vanhemmat alkavat etsiä vaihtoehtoja tälle tavalle usein jo ennen kuin vauva ehtii täyttää 6 kk.

Liikkeeseen nukahtamisen assosiaatio voi syntyä ihan kaikille vauvoille mutta tyypillisimmin se koskettaa koliikkivauvoja. Koliikki on oire, josta kärsii arviolta n. 10% vauvoista. Koliikilla tarkoitetaan imeväisen lapsen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Virallinen määritelmä edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua, vähintään kolmena päivänä viikossa, vähintään kolmen viikon ajan. Mutta vähempikin riittää koliikkidiagnoosiin. Koliikin syitä ei tunneta mutta arvioidaan, että se voisi johtua vauvan suoliston ja /tai hermoston kehittymättömyydestä.

Koliikki on raskas kokemus vanhemmille ja vaikka se lähes aina häviää itsestään, kun lapsi on n 3 kk ikäinen, jättää se yleensä pitkän varjon koko vauva-ajaksi. Koliikkivauvoja on vaikea rauhoittaa ja vanhemmat osoittavat usein ehtymätöntä luovuutta, kun koettavat keksiä, kuinka vauvan itku saadaan rauhoitettua. Rytminen ja toistuva liike on yksi parhaita rauhoittajia alle 3 kk ikäisille vauvoille. Amerikkalainen lastenlääkäri Harvey Karp on kehittänyt itkuisten vauvojen rauhoittelumenetelmän, jonka hän uskoo laukaisevan vauvoissa nk. rauhoittumisrefleksin. Tämä viiden S:n menetelmä, jota kutsutaan myös The Happiest Baby -menetelmäksi on saanut suurta suosiota meillä ja maailmalla. Tässä linkki suomalaiseen esittelyvideoon.

Vaikka koliikki lopulta katoaisikin, jää nukkumista rasittavaksi tekijäksi usein se, että vauva ei enää osaa nukahtaa ilman liikettä. Tai ei kykene pysymään unessa, mikäli liike lakkaa. On ymmärrettävää, että kun vauvan olo alkaa lopulta helpottua, vanhemmat eivät uskalla muuttaa mitään. Heillä on lähimuistissaan kaikki kammottavat itkumaratonit ja niiden aiheuttamat syvät riittämättömyyden ja epätoivon tunteet. Siksi jokaiselle koliikkivauvan vanhemmalle pitäisikin myöntää urhoollisuusmitali, koska ovat selviytyneet yhdestä haastavimmista kokemuksista.

Koska ongelma on yleinen ja törmään siihen työssäni tämän tästä, kiinnostuin kovasti, kun näin lastentarvikeliikkeessä kotimaisen LullaMe Solina tuudittavaan vauvanpatjan. Patja tuottaa keinuvaa liikettä, joka muistuttaa sitä, mihin vauva on kohdussa tottunut. Suurimman kiinnostukseni herätti se, että patjaa voi vuokrata ja sitä voisi mahdollisesti käyttää myös unikoulun apuvälineenä tilanteissa, joissa vauva nukahtaa ja nukkuu pelkästään liikkeeseen.

Niinpä otin yhteyttä patjan valmistajaan ja tarjouduin tekemään heille pienen tutkimuksen, jossa patjan saisi käyttöönsä kuukaudeksi kolme perhettä, joissa kärsitään liikkeeseen nukahtamisen ongelmasta. Patjan valmistaja kiinostui tästä ja solmimme sopimuksen, jossa kehitän heille unikouluohjelman, jonka avulla liikkeeseen nukahtamisen assosiaatio on mahdollista purkaa lempeästi.

Koska kokeiluun tarvittiin oikeita perheita ja liikkeeseen nukahtamaan tottuneita vauvoja, kutsuin Muksuperheen uni -ryhmästä perheitä hakemaan kokeiluun. Valintakriteereinä oli lapsen ikä, paino ja se, että nukahtamisen assosiaatio liittyi selkeästi liikkeeseen. Hakemuksia tuli paljon ja olisin halunnut auttaa ihan jokaista perhettä. Lopulta saimme kokoon hyvän testiryhmän, jossa lasten ikä vaihteli 4 – 6 kk:n välissä. Ryhmässä oli myös refluksivauva, jonka refluksi oli saatu jo hyvään hoitotasapainoon.

Kokeilu kesti kuukauden. Ja kaikki perheet saivat saman ohjeistuksen. Heillä oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada lisäohjausta minulta suoraan. Kuukauden päästä otin perheisiin yhteyttä ja haastattelin heitä heidän kokemuksistaan. Olin tyytyväinen, kun kuulin, että jokainen perhe oli saanut vauvan yöt rauhoittumaan ja liikkeeseen nukahtamisen assosiaatio oli selätetty, jopa yllättävänkin helposti. Vanhemmat iloitsivat suuresti osallistumisestaan ja nauttivat parantuneista öistä ja päiväunista. Kokeilu oli onnistunut ja vaikka sen mittakaava oli kovin pieni ja tulokset eivät vastaa tieteellisen tutkimuksen pätevyyttä, niin minusta se on kannustava.

Kun lähdetään muuttamaan vauvan nukkumiseen liittyvä tapoja ja ajatuksia, tarvitaan usein hyvin selkeät ohjeet ja rutkasti johdonmukaisuutta ja luottamusta ohjeiden noudattamiseksi. Apuvälineiden käyttö voi toisinaan auttaa ja etenkin liikkeeseen nukahtamisen assosiaatiossa siirtymä vaikkapa vanhemman sylistä omaan sänkyyn sujuu lempeästi, kun nukkumapaikan liike rauhoittaa ja sitä on mahdollista hallita ja vähentää asteittain. Kaikille perheille ei sovi kerrasta poikki -menetelmät, vaan usein räätälöidympi ja asteittainen vaihtoehto tuntuu mukavammalta.

Kiitos osallistumisestanne: Salla, Iiro ja Topias-vauva; Milla, Janne ja Elma-vauva, sekä Julia, Johannes ja Abel-vauva. Teitte upeaa työtä ja toivotan teille levollisia unia tulevaisuuteenne!

http://Kuvaaja Lisa Fotios palvelusta Pexels

Kirjoita kommentti