Muksuperheen uniohjaaja on hyvän unen sanansaattaja

Tammikari2-web

Hei!

Olen Sari Tammikari, Muksuperheen uniohjaajanakin tunnettu, koko perheen voimavaroja puolustava uniaktivisti. Hyvä uni kuuluu kaiken ikäisille ja haaveenani on, että jokaisessa perheessä nukuttaisiin hyvin. Juuri sillä tavalla, joka perheelle parhaiten sopii.

 

Matkani lapsiperheiden maailmaan alkoi valmistuttuani terveydenhoitajaksi. Ensin neuvolan kautta kouluterveydenhuoltoon ja sieltä nykyiseen pestiini sairaanhoitajaksi  HUS:sin lastenpsykiatriselle, jossa kuulun sekä Nepsy-tiimiin, että HUS:sin lastenpsykiatrian unitiimiin. Meille tullaan lähetteellä neuvolan, kouluterveydenhuollon tai terveyskeskuksen kautta ja  hoidamme lasten unipulmia lähes päivittäin. Lisäksi tarjoamme unikonsultaatiota poliklinikkamme psykologeille, toimintaterapeuteille ja sairaanhoitajille. Ylläpidämme myös lapsiperheiden kanssa työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille konsultaatiotukea puhelimitse.

 

Vuonna 2022 alkoi Tampereen ammattikorkeakoulussa,  jatkuvan oppimisen palveluissa pyöriä kehittämäni Pediatrisen Uniohjaajan täydennyskoulutus (3 op). Se tarkoitettu lapsiperheiden kanssa työskeneteleville SOTE-alan ammattilaisille ja on ollut tavattoman suosittu. Koulutus onkin saanut upeaa palautetta ja meillä on todellinen huipputiimi opettamassa. Koulutukseen ja meihin kouluttajiin voi tutustua täältä.

 

Miksi kiinnostuin lasten unesta?

 

Lapsiperheiden unipulmiin törmäsin jo neuvolassa. Vanhemmat olivat usein hämillään, kun univaje oli iskenyt kovaa ja yllättäen. Öistä oli tullut reikäisiä, kun heräilyä oli pahimmillaan tunnin välein. Yhdessä vanhempien kanssa pohdimme, kuinka öihin saataisiin jotain tolkkua. Neuvolassa tietoa unesta oli tuolloin tarjolla niukalti ja halusin auttaa näitä perheitä. Oman unettomuuustaustani vuoksi uni oli kiinnostanut minua jo pitkään ja päättäväisesti puhuin itseni jo opiskelija-aikoinani työharjoitteluun Helsingin Uniklinikalle. Se olikin Suomen ensimmäisiä, pelkästään unen tutkimiseen ja unihäiriöiden hoitamiseen perustettu lääkäriasema.

 

Vuonna 2016 sain käsiini mainion suomalaisen uniaiheisen kirjan: Voit nukkua! Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään, jonka on kirjoittanut Laura Andersson. Innostuin valtavasti kirjassa esitellystä ennaltaehkäisevästä näkökulmasta ja vinkeistä, jonka avulla vanhemmat voivat tukea jo pienenkin vauvan unitaitoja. Tämä lapsilähtöinen ja hyvin yksinkertainen lähestymistapa pienen vauvan unitaitojen tukemiseksi teki vaikutuksen. Niinpä suosittelin neuvolassa kirjaa kaikille raskaana oleville asiakkailleni ja toivoin, että he myös lukivat sitä. 

 

Aloin hankkia järjestelmällisesti lisää tietoa siitä, kuinka lasten uneen voi vaikuttaa. Tutustuin Uniliitto ry:n toimintaan ja pian minua pyydettiin hallituksen jäseneksi ja aloin ylläpitää Uniliiton lapsiperheille suunnattuja sivuja ja tein luentoja aiheesta erilaisille verkostoryhmille. Pääsin jäseneksi myös Suomen Unitutkimusseuraan ja Suomen unihoitajaseuraan.

 

Vuonna 2018  syntyi facebookiin  Muksuperheen uni, suljettu vertaistukiryhmä unipulmista kärsiville perheille ja kaikille lasten unesta kiinnostuneille. Olin neuvola-aikoinani tutustunut sosiaalisen median univiestintään. Silloisessa somen unikeskustelussa minua kiusasi erityisesti se, kuinka vähättelevästi etenkin äitien väsymykseen suhtauduttiin. Tuntui hirveältä lukea kommentteja, joissa väsymystään itkevää äitiä kehoitettiin vain kestämään vauvansa jatkuvaa heräilyä ja peloteltiin, kuinka mahdollinen unikouluttaminen olisi merkki äidin itsekkyydestä ja todennäköisesti vaurioittaisi haurasta kiintymyssuhdetta äidin ja vauvan välillä.

Huh, huh, ajattelin. Sillä minä jos kuka tiesin, ettei lopen uupuneena kukaan jaksa. Eikä vanhemman väsymys ainakaan edesauta turvallisen kiintymyssuhteen muodostumista.

 

Niinpä halusinkin luoda ryhmän, jossa keskusteltaisiin hyvässä hengessä ja ketään syyllistämättä, vauvojen ja lasten unesta ja unitaitojen tukemisesta.  Tuolloin ajattelin, että ryhmääni uskaltautuisi muutama sata aiheesta kiinnostunutta jäsentä. Liittyi ja on liittynyt paljon enemmänkin. Jäsenmäärä on kasvanut jo 25 000  ja kasvu näkyy vain jatkuvan. 

 

Ryhmän moderoinnissa minua on jo vuosia auttanut upea joukko Unitsemppareita, jotka ovat itse aikoinaan saaneet tukea ryhmästä oman perheen nukkumiseen. He todellakin tietävät, mitä on elämä väsyneenä vanhempana ja senkin, kuinka siitä on mahdollista nousta takaisin pinnalle. Heidän ja muiden ryhmäläisten ansiosta Muksuperheen unessa on turvallista keskustella ja asiattomiin kommentteihin puututaan heti. 

Muksuperheen uni nojaa tutkittuun tietoon, siksi ylläpitotiimi myös valvoo, ettei ryhmässä anneta terveysneuvontaa ja levitetä tahattomasti misinformaatiota. Yp-tiimiin kuuluu mm. lääkäri ja kaksi sairaanhoitaja-terveydenhoitajaa, sekä varhaiskasvatus- ja opetusalan ammattilaisia.

 

Tervetuloa blogini pariin. Toivottavasti saat täältä tietoa ja vinkkejä, joiden avulla voit tukea perheesi unta ja löytää teille sopivia unitapoja. Tutustu myös valmiiksi koostettuihin digitaalisiin infopaketteihin, joissa  konkreettisia ohjeita ja vielä syvemmin tietoa esimerkiksi 4 kk hulinoista, tai yösyöttöjen purkamisesta.

 

Terveisin,
Sari Tammikari
Muksuperheen uniohjaaja

muksuperheenuni@elisanet.fi

 

 

Oman vauvani isänsä kanssa varhaisaamun unilla.