Muksuperheen uniohjaaja on hyvän unen sanansaattaja

Tammikari2-web

Hei!

Olen Muksuperheen uniohjaaja, terveydenhoitaja ja unihoitaja Sari Tammikari. Olen koko perheen voimavaroja puolustava uniaktivisti, joka toimii Uniliitto ry:n kehitys-ja edunvalvontatehtävissä, sekä hallituksen jäsenenä. Kuulun myös Suomen unihoitajaseuraan ja Suomen unitutkimusseuraan

 

Matkani lapsiperheiden unimaailmaan alkoi valmistuttuani terveydenhoitajaksi. Pääsin heti töihin unelmieni työpaikkaan neuvolaan. Se oli ihanaa, antoisaa ja innostavaa työtä, jossa sain seurata erilaisten ihmisten kasvua vanhemmuuteen. Raskaudesta, vastasyntyneen lapsen ensikäyntiin ja siitä eteenpäin. Jokaisen asiakkaan matka on omanlaisensa. Eikä sitä voi muihin verrata.

 

Joskus matkalle muodostui kuoppia. Hyvin usein puhuttiin unesta ja etenkin sen puutteesta. Univaje oli iskenyt kovaa ja yllättäen. Yhdessä vanhempien kanssa pohdimme, kuinka öihin saataisiin jotain tolkkua. Neuvolassa tietoa unesta oli ja on edelleen tarjolla niukalti ja halusin auttaa näitä perheitä. Oman unettomuuustaustani vuoksi olinkin hakeutunut jo opiskeluaikanani Helsingin Uniklinikalle, jossa olin saanut  konkreettisen näkökulman uneen, unen tutkimukseen, arviointiin ja huoltoon. Niinpä minun piti hankkia vielä tarvittavaa lisätietoa lapsen unen erityispiirteistä ja siitä, kuinka tyypillisimpiä lasten unihaasteita voitiin hoitaa.  



Uni on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat niin biologiset mekanismit ja valmiudet kuin unta ohjaavat hoitomenetelmät. Näiden lisäksi on hyvä ymmärtää mikä merkitys ravitsemuksella, lapsen psykologisella ja sosiaalisella ympäristöllä on uneen. Perustutkinnot  psykologiasta ja sosiaalipsykologiasta antavat minulle vahvan pohjan mm. kiintymyssuhteen muodostumisen ymmärtämiseksi. WHO:n imetysohjaajan pätevyys ja käytännön kokemus auttavat ymmärtämään imetyksen ja unen välistä vuorovaikutusta.

 

Sain vuonna 2016 käsiini tuoreen suomalaisen uniaiheisen kirjan: Voit nukkua! Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään, jonka on kirjoittanut Laura Andersson. Innostuin valtavasti kirjassa esitellystä ennaltaehkäisevästä näkökulmasta ja vinkeistä, jonka avulla vanhemmat voivat tukea jo pienenkin vauvan unitaitoja. Tämä lapsilähtöinen ja hyvin yksinkertainen lähestymistapa pienen vauvan unitaitojen tukemiseksi teki vaikutuksen. Niinpä suosittelin kirjaa kaikille raskaana oleville asiakkailleni ja toivoin, että he myös lukivat sitä. Moderni uniohjaus ei ole huudatusta, vaan se tähtää siihen, että varsinaisia unikouluja ei tarvita. Ilokseni olen huomannut, kuinka THL:n lapsen uni ja terveys tutkimus nostaa tätä näkökulmaa vahvasti tietoisuuteemme. Työ neuvolakentän lisäkouluttamiseen on alkanut!  Ja on mahtavaa, että saan olla mukana vaikuttamassa tässä asiassa.

 

Vauvojen ja lasten unesta liikkuu sosiaalisessa mediassa hyvin ristiriitaisia käsityksiä ja myyttejä. Toisessa suunnassa unikoulu on kirosana ja vanhempia ohjataan odottamaan lapsen valmiuksia nukkua edes muutaman tunnin pidempiä yhtenäisiä pätkiä. Toisessa suunnassa taas kerrotaan, että uni on pelkästään opittavissa oleva asia ja kaikki paranee, kunhan vain noudattaa annettuja vinkkejä. Kaikki tämä aiheuttaa vanhemmissa ristiriitaisia tunteita. He syyllistyvät turhaan ja lähes kaikesta. Siitä, että eivät jaksa öistä nukutusrallia tai siitä, että kaikista hyvistä vinkeistä huolimatta, vauvan rytmi ei noudatakaan annettua ohjetta.

 

Työssäni olen tavannut äitejä, jotka kertovat etteivät ole vuosiin nukkuneet yhtään ainoaa kokonaista yötä. Ei sellainen ole kenellekään hyväksi.

 

Vuonna 2018 aloin pitää Facebookissa suljettua vertaisryhmää nimellä Muksuperheen uni, jossa keskusteltaisiin hyvässä hengessä ja syyllistämättä vauvojen ja lasten unesta ja unitaitojen tukemisesta. Ryhmässäni unikoulu olisi ihan neutraali käsite, kuten vaippa, lusikka tai kosteuspyyhe. Ryhmässäni nostettaisiin esille viimeisintä tutkittua ja kokemusperäistä tietoa lasten unesta ja unenpuutteen aiheuttamista haasteista.

 

Tuolloin ajattelin, että ryhmääni uskaltautuisi muutama sata aiheesta kiinnostunutta jäsentä. Liittyi ja on liittynyt paljon enemmänkin. Parissa vuodessa jäsenmäärä on kasvanut lähes 15 000 jäseneen ja kasvu näkyy jatkuvan.

 

Ryhmän moderoinnissa minua auttaa ryhmä ihania Unitsemppareita. He ovat  fiksuja ja empaattisia vanhempia, joilla on omakohtaista kokemusta väsymyksen kanssa kamppailusta ja siitä,  kuinka hyvää unta voidaan houkutella joskus haastavissakin tilanteissa. He ymmärtävät, että ei ole yhtä ainoaa tapaa nukkua oikein ja jokaiselle perheelle löytyy varmasti se paras tapa.

 

Tässä, ryhmän nimeä kantavassa, blogissani kirjoitan unesta terveydenhuollon ammattilaisen näkökulmasta. Toivon blogini auttavan kaikkia hyvästä unesta kiinnostuneita ihmisiä. Niin ammattilaisia kuin maallikoitakin.

 

Terveisin,
Sari Tammikari
Muksuperheen uniohjaaja

[email protected]

 

 

Oman vauvani isänsä kanssa varhaisaamun unilla.