refluksi

Rikkonaisten unien taustalta löytyy säännöllisesti myös terveydellisiä syitä. Refluksi, eli mahan sisällön nouseminen ruokatorveen voi aiheuttaa kipuja ja hengitysvaikeuksia, jotka haittaavat vauvan unta.

 

Kaikki vauvat pulauttelevat varhaisvaiheissa. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Tavallinen ja kohtalaisen runsaskaan pulauttelu ei vielä kerro varsinaisesta refluksitaudista, vaan vauvan elimistön kehittymättömyydestä. Mahalaukun yläosassa oleva oleva rengasmainen sulkijalihas on pienillä vauvoilla usein löysä ja mahan sisältö pääseekin nousemaan ulos mahasta.

 

Normaaliksi laskettu refluksi ei juurikaan haittaa vauvaa. Vauva vain pullauttaa välittömästi syömisen jälkeen ylimääräisen maidon ulos ja on sen jälkeen varsin tyytyväinen. Koska mahahapot eivät ole ehtineet vaikuttaa mahan sisältöön,  ei pulauttelu aiheuta kivuliasta polttelun tunnetta.

 

Vaikeammassa refluksissa mahassa jo jonkin aikaa ollut ja happamaksi muuttunut sisältö nousee ylös ruokatorveen ja aiheuttaa kivuliasta polttelua. Joskus mahan sisältö voi jäädä seilaamaan ruokatorven alaosaan, jolloin puhutaan silent refluksista. Silent refluksi on usein kivuliaampaa kuin nieluun tai suuhun saakka nouseva refluksi.

 

Suurin osa refluksitapauksista paranee spontaanisti, kun mahanportin sulkijalihas tiukkenee, eikä mahan sisältö ei enää pääse seilaamaan ruokatorveen. Pulauttelua esiintyy yli 50 %:lla nelikuisista lapsista, ja vielä kymmenen kuukauden iässä noin 10 % vauvoista pulauttelee runsaasti.

 

Mikäli refluksiin liittyy allergioita tai ruuansulatuselimistön rakenteellisia syitä, tarvitaan syynmukaista hoitoa. Yleisin vauvaikäisten allergioista on maitoallergia, johon usein liittyy myös kotimaisten viljojen allergia. Imettävän äidin ruokavaliokokeilut olisi hyvä tehdä lääkärin ohjauksessa, jotta tulos olisi luotettava.

 

Korvikevauvojen kohdalla edetään johdonmukaisesti eri korviketyypistä toiseen, jotta saadaan selville vauvalle parhaiten sopiva tuote. Omatoimisia testauksia ei suositella.

 

Varsinaiset allergiakokeet tuottavat vauvoilla usein epäselviä tuloksia ja etenkin suolistoperäisten allergioiden diagnosointi onnistuu yleensä vain huolellisen ruokavalio ja altistustestauksen perusteella.

 

Refluksi vaikuttaa vauvan uneen

 

Refluksi rikkoo vauvan unia ja voimakkaasti oirelevien vauvojen vanhemmat ovat kovilla. Refluksi viivästyttää sekä nukahtamista, että vaikeuttaa unessa pysymistä. Jos taustalla on myös allergiaa, voivat iho- ja hengitysteiden oireilu aiheuttaa hankaluuksia.

 

Refluksivauvojen hengitys on usein rohisevaa ja nenä voi olla kroonisesti tukossa. Refluksivauvat myös usein nieleskeelvät unissaan. Myös kuorsamista esiintyy refluksivauvoilla. Aamuisin vauvojen ääni voi olla käheä ja hengitys tuoksahtaa happamelle.

 

Vauva saattaa myös nukkua kummallisessa asennossa, pää ja kaula taaksepäin ojennettuna.

 

Toisinaan hankala uniassosiaatioheräily voidaan ajatella refluksiperäiseksi. Jos heräilyn taustalla on pelkästään nukahtamiseen liittyvä uniassosiaatio, vauva rauhoittuu välittömästi, kun vanhempi tarjoaa tuttua assosiaatiota. Refluksivauva sen sijaan ei rauhoitu.

 

Haastavia hoidettavia ovat vauvat, joille on kehittynyt refluksin oheen uniassosiaatio-ongelma. Tällöin refluksioireen helpottaminen ei rauhoitakaan öitä, vaan vauva tarvitsee nukahtaakseen tutun uniassosiaation. Prosessi on usein pitkä ja vanhemmat voivat olla jo valmiiksi uupuneita.

 

Refluksivauvan unien helpottaminen

 

Refluksiperäisten unihaasteiden hoitamisessa edetään aina asteittain. Vauva tulee hoitaa kivuttomaksi sopivalla hoitomuodolla. Vasta sen jälkeen voidaan tarttua mahdolliseen uniassosiaation purkamiseen.

 

Vauvan oireita voidaan helpottaa monilla tavoilla ja yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa sovitaan, minkälaisilla asioilla vauvan olo helpottuu.

 

Refluksivauvan unia helpottavia asioita

 

  • Asentohoito
    • päätypuolen korottaminen 30°
    • syöttämisen jälkeen pystyasennossa pitäminen (20 min)
    • vasemmalla kyljellä nukuttaminen
  • Syömiseen liittyvät asiat
    • Imeväiselle n. 90 minuutin välein syötöt
    • varotaan ylisyöttöä
    • suihkutissihoito runsaaseen maidon herumiseen
    • syöttäminen pystyasennossa
    • viimeinen syöttö n. 20 min ennen unille menoa
    • proteiinipitoinen iltapala kiinteitä syöville vauvoille
  • Ruokavaliohoito ( lääkärin ohjauksessa )
    • imetysdieetti
    • erityiskorvike
  • Lääkehoito ( lääkärin ohjauksessa )
    • mahan sisällön nousun estäjät
    • happosalpaajat ( nykytutkimuksen mukaan melko tehottomia )
    • maidon sakeuttajat ( terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana )
  • Muuta
    • varotaan pallean aluetta kiristäviä vaippoja ja vaatteita
    • tutti helpottaa kipua, suojaa kätkytkuolemalta ja tuottaa mahan sisältöä laimentavaa sylkeä
    • vauvan rentouttaminen ennen nukkumaan asettautumista
    • hieronta, kylpy, kapalointi…
    • rauhallinen nukkumaympäristö
    • päiväunet kohoasennossa
      • sitterissä, kantaen, rattaissa, unipesässä, nukkumatuki omassa sängyssä tai vaunukopassa

 

Refluksivauvan asentohoito

 

Vaikka vauvoja ohjataankin nukuttamaan selällään ja tasaisella alustalla, refluksivauvoille se on usein epämukavin tapa nukkua. Refluksivauvalle on hyvin tyypillistä parahtaa kimeään kipuitkuun, kun hänet lasketaan sylistä selinmakuuasentoon tasaiselle alustalle.

 

Siksi turvallisten nukkumatukien käyttäminen on perusteltua, koska refluksi sinällään lisää kätkykuoleman riskiä. Turvallisuustestaukset läpikäyneet nukkumatuet pitävät vauvan sopivassa kohoasennossa ja estävät vauvan valumisen huonoon asentooon. Myös kyljellään nukkuville vauvoille on olemassa turvallisia tukia.

 

Vauvan sängyn päätyä voi myös kohottaa, mutta vauvan valuminen tulee estää esimerkiksi lakanan alle asetetun pyyherullan avulla. Tiukaksi kääritty kapea rulla muodostaa stopin vauvan pepun alle ja sivuille.

 

Nukkumatukia tulisi käyttää vain ja ainoastaan omassa sängyssään tai vaunuissa nukkuvalle vauvalle. Perhepedissä ei tulisi käyttää minkäänlaisia irtonaisia nukuttamisen apuvälineitä, koska ne muodostavat vakavan turvallisuusriskin.

 

Epäiletkö refluksia? Tutustu Refluksilapset ry:n seulontalomakkeeseen, jonka avulla voit arvioida oireilun vakavuutta. Lomake löytyy täältä. 

 

 

Lähteet:

Moilanen, Annukka. 2022. REFLUKSIN JA SUOLIOIREISTEN ALLERGIOIDEN VAIKUTUS UNEEN. Luento. Pediatrinen uniohjaajakoulutus/TAMK/Jatkuvan oppimisen keskus

 

Merras-Salmio, L. & Kolho, K-L. Pulautteleva imeväinen. LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM. 2015;131(3):262-9

https://www.duodecimlehti.fi/duo12065

 

Refluksilapset ry sivusto https://refluksilapset.fi/