Kuinka pysyä rauhallisena vauvan itkiessä?

Dad Holding crying baby in the colic carry

Kuinka pysyä rauhallisenä vauvan itkiessä? Tätä kysytään usein sekä Muksuperheen unen ryhmässä, että omilla vastaanoillani. Oman lapsen on yksi vaikeimpia asioita, joita vanhemmuus tuo eteemme. Kuinka itkuun sitten tulisi suhtautua? Täytyykö se estää kaikin tavoin, vai antaa lapsen karjua itsensä uuvuksiin?

 

Lapsen itkun sietäminen on välillä yllättävän vaikeaa. Tutkimusten mukaan vauvojen itkuisuus vaikuttaa voimakkaasti vanhempien kokemaan tyytyväisyyteen ja pystyvyyden tunteisiin. Vauvojen kaltoinkohtelutapauksia tutkimalla on huomattu, että vanhemmat ovat raportoineen tekoa edeltävästi vauvan  selittämättömästä ja pitkään jatkuneesta itkuisuudesta.

 

On luonnollista, että vauvan itku nostattaa esiin ristiriitaisia ja toisinaan jopa pelottaviakin tunteita. Eikä kukaan meistä halua kohdata itseämme heikkoina, vaan syvin toiveemme on onnistua pitämään vauva tyytyväisenä, turvassa ja hyvin hoidettuna.

 

Vauvan itku ei ole kohdennettu protesti vanhemmalle, vaan vauvan tapa kertoa, että jokin asia vaivaa häntä. Vauvan käyttäytymistä havainnoimalla vanhempi oppii vähitellen tunnistamaan oman vauvansa tarpeita. Ja pienen vauvan itkuun on aina vastattava turhia viipyilemättä ja tarjottava vauvalle läheisyyttä, hoivaa ja rakkautta.

 

Kuinka pysyä rauhallisena vauvan itkiessä?

 

Jos vauvaa on vaikea saada tyyntymään ja tuntuu, että oma pää räjähtää, on tärkeintä rauhoittaa ensin oma tunnetila. Vauvankin on silloin helpompi rauhoittua, kun toiminta on rauhallista, vakaata ja johdonmukaista.

 

Olen koonnut muutamia vinkkejä, joiden avulla tämä voi onnistua.

 

Kymmenen askelta rauhallisuuteen

 

  1. Muistuta itsellesi, että sinun ei tarvitse tunnistaa kaikkia itkun taustalla olevia tekijöitä. Sinulla ei ole kristallipalloa, eikä ajatuksenlukukonetta. Vauva itkee, koska se on osa vauvan elämää.
  2. Muistuta itsellesi, että olet riittävä, eikä sinun pidäkään pyrkiä täydellisyyteen.
  3. Tunnista omat tunteesi ja hyväksy ne. Voit pohtia myöhemmin, miksi itku aiheuttaa voimakkaita tunteita mutta akuutilla hetkellä siihen ei ole aikaa.
  4. Jos huomaat, että sinun on vaikea hillitä omia reaktioitasi, kerro vauvalle, että sinun pitää nyt mennä hetkeksi rauhoittumaan.
  5. Aseta vauva turvalliseen paikkaan tai anna puolisollesi ja poistu kokonaan tilanteesta.
  6. Pura suurin tunne-energiasi esimerkiksi huutamalla tyynyyn, hakkaamalla tyynyä tai tee jotain muuta fyysistä, jolla saata energiasi tasaantumaan.
  7. Koeta sen jälkeen rauhoittua hengittelemällä rauhallisesti.
  8. Lohduta itseäsi. Olet tilanteessa, joka on haastava. Halaa itseäsi.
  9. Kun olet rauhoittunut, palaa vauvan luokse.
  10. Ota vauva syliisi ja kerro hänelle, että olet taas siinä hänen lähellään ja tulette kyllä selviämään yhdessä vaikeasta hetkestä.

 

Hengitysharjoitus mielen tyynnyttämiseksi kriisin keskellä

Oikealla hengitystekniikalla kykenemme rauhoittamaan sympaattista hermostoamme. Tekniikka vaatii jonkin verran harjoittelua mutta kun opit tekemään sen hyvin, pystyt keskittymään siihen akuutissa tilanteessa.

 

Suorakaidehengitys

  1. Asetu istumaan rennosti. Pidä molemmat jalat maassa tukevasti, jotta energia virtaa vapaasti.
  2. Sulje silmäsi ja kuvittele eteesi suorakaide.
  3. Aloita hengittämällä nenän kautta sisään ja kuvittele rullaavasi suorakaiteen lyhyttä sivua hengityksesi avulla ja laske samalla rauhallisesti neljään.
  4. Kun olet päässyt kulmaan, pidätä hengitystäsi hetki.
  5. Aloita sen jälkeen uloshengitys suun kautta rauhallisesti rullaamalla suorakaiteen pitkää sivua laskemalla kuuteen.
  6. Toista harjoitusta, kunnes tunnet itsesi rauhallisemmaksi.
  7. Avaa silmäsi ja halaa harjoituksen lopuksi itseäsi.

 

Vastaavan harjoituksen voit tehdä kuvittelemalla eteesi kynttilän, jonka liekkiin puhallat varovasti ja pitkään ilman, että liekki sammuu.

 

Harjoituksen salaisuus on pysähtyminen hetkeen mielikuvan avulla ja hengityksen rytmitys lyhyt-tauko-pitkä -rytmityksen avulla.

 

Vaikeiden tilanteiden ennaltaehkäisy

 

Ennaltaehkäisy on aina paras tapa toimia. Kun rakennat arjesta sujuvaa, kriisit eivät ole jatkuva rasite elämässäsi. Alla on muutama vinkki, joiden avulla voit sujuvoittaa arkeasi vauvan kanssa.

 

Arjen simppelit rutiinit

 

  • Älkää päästäkö vauvaa yliväsyneeksi, vaan tarjotkaa vauvalle päiväuniaikoja riittävän usein.
  • Käyttäkää vastamelukuulokkeita tai kuunnelkaa musiikkia kuulokkeista tilanteissa, joissa tiedätte vauvan itkevän.
  • Pitäkää huolta omasta jaksamisestanne vuorottelemalla puolison kanssa vauvanhoidossa.
  • Jos olet yksin vauvan kanssa, luo rutiineja, joiden avulla pystyt järjestämään itsellesi vauvavapaata aikaa.
  • Opetelkaa The Happiest Baby -menetelmä 0-3 kk ikäisten vauvojen kanssa
  • Vauvan kanssa ei tarvitse olla jatkuvassa sylikontaktissa, jos se ei tunnu luontevalta
  • Tukekaa alusta lähtien vauvan itsenäisen nukahtamisen taitoa
  • Jos olette ajautuneet uniongelmaan, älkää pelätkö unikouluttamista. Tehkää se mieluummin aiemmin kuin liian myöhään.
  • Kartoittakaa tukiverkostonne ja pyytäkää tarvittaessa apua neuvolasta tai perhesosiaalityöstä

 

Apua on saatavilla

 

Monilla järjestöillä ja yhdistyksillä on toimintaa, jossa vanhemman on mahdollista saada keskusteluapua. Jos vauvan tai isomman lapsen itu nostattaa poikkeuksellisen vahvoja tunteita ja tuntuu, että on vaikea hillitä itseään, kannattaa avautua asiasta rohkeasti ammattilaiselle.

 

Usein vahvan reagoinnin taustalta löytyy jokin oman elämänhistorian tuottama kokemus, josta virinneet tunteet on painettu mahdollisimman syvälle. Kun sopiva ärsyke triggeröi aivojemme tunnekeskusta, torjuttu tunne voi purskahtaa esiin hallitsemattomana.

 

Ammattilaisilla on aina vaitiolovelvollisuus. On aina parempi avatua, kun jäädä yksin oman pahan olon kanssa.

 

Lukkiutuneiden tunteiden käsittelyssä voi käyttää apuna myös kosketushoitoja ja kehoterapiaa, kuten psykologista vyöhyketerapiaa, Rosen terapiaa.  Muksperheen unen vieraana taannoin ollut vyöhyketerapeutti Asta Haavisto kertoo haastattelussaan psykologisesta vyöhyketerapiasta. Kokemukseni mukaan käsittely hyvin hellävaraista ja miellyttävää. Ja tunteet nousevat herkästi pintaan hoitopöydällä makoillessa.

 

Tukea vanhemmuuteen tarjoavat

 

  • Ensi- ja turvakotien liitto tarjoaa vauvaperheille chat palvelua arkisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 14-17 Linkin chattiin löydät täältä
  • Helsinki Missio järjestää tukivanhemmuutta ja vertaistoimintaa. Tietoja löydät täältä
  • Mieli ry:n Kriisipuhelimeen löydät linkin täältä
  • Barnavårdsföreningen tarjoaa tukea vanhemmille, lapsille ja nuorille, sekä koulutuksia ja luentoja perheiden parissa työskentelevilla. Linkki sivustolle täältä

 

Myös seurakunnilla on erilaisia palvelevia puhelimia, pariterapiaa. Tutustu rohkeasti oman seurakuntasi palveluihin. Sinun ei tarvitse olla uskollinen kirkossa kävijä palveluita varten.

Älkää jääkö yksin ajatustenne kanssa!