Rikkonaiset päiväunet. Kuinka toimia?

päiväunet vaunuissa

Päiväunet ovat toivottu tauko vauva- ja pikkulapsiarkeen. Mutta aina ne eivät suju suunnitelmien mukaan. Miksi toiset vauvat nukkuvat levollisesti pitkät päiväunet, kun toisilla nukahtaminen on niin työlästä ja unessa pysyminen haastavaa?

 

Rytmisyys on vauvan temperamenttiin liittyvä piirre, joka kypsyy yksilölliseen tahtiin. Vanhemmat voivat omilla toimillaan tukea vauvan rytmin muodostumista, mutta ihan kaikkea ei aina voi muuttaa itselleen mieluisaksi, vaan on ehkä helpompaa mennä hetken aikaa vauvan ihan omalla rytmillä.

 

Rytmisyys alkaa kypsyä noin neljän kuukauden kieppeillä, jolloin suurin osa vauvoista nukkuu pisimmät yhtenäiset pätkät öisin. Päiväunet voivat kuitenkin olla vielä pitkään lyhyitä ja osa vauvoista nukkuu yhden syklin unia vielä 6 kk iän jälkeenkin.

 

Vanhemmista tämä tietenkin tuntuu raskaalta, koska toivottua taukoa ei tule päivän mittaan ja suuri osa ajasta voikin mennä siihen, että vauvaa nukutetaan erilaisilla tavoilla, eikä mikään tunnu toimivan.  Mistä on kyse ja voiko asialle tehdä jotain?

 

Lue lisää vauvan päivärytmin tukemisesta täältä.

Päiväunen tarve on biologinen

 

Vastasyntynyt vauva tarvitsee kehityksensä tueksi paljon unta ja se sirottautuukin yleensä tasaisesti pitkin vuorokautta.  Siksi erilaisten valmiiden päiväunikaavojen soveltaminen ei onnistu vauvavuoden alussa.

 

Yleisin haaste alle kolmikuisten vauvojen päivärytmissä on se, että valveajat venyvät helposti liian pitkiksi. Tämä johtaa hiljalleen jopa tunteja kestäviin nukutusmaratoneihin, jolloin vauvaa koetetaan rauhoittaa lukuisilla erilaisilla tavoilla. Lopulta yliväsynyt vauva torkahtaa, herätäkseen hetken kuluttua, jolloin sama rumba alkaa alusta.

 

Uuvuttavaa ja turhauttavaa!!

 

Mistä tämä kierre johtuu ja voiko asialle tehdä jotain? Tarkastellaanpa asiaa vauvojen temperamentin näkökulmasta.

 

Voikukat ja orkideat

 

Vauvojen temperamentti määrittelee sen, kuinka herkästi vauva reagoi ympäristön muutoksiin, kuinka kiinnostunut hän on ympäristöstään ja kuinka hän kuormittuu ympäristön ärsykkeistä ja kuinka voimakkaasti hän ilmaisee näistä muutoksista aiheutuvia tunnetiloja.

 

Vauvat voidaan karkeasti jakaa kahteen päätyyppiin. Herkkiin orkideavauvoihin ja joustaviin voikukkavauvoihin. Kun voikukkavauva voi nukahtaa päiväunille lähes missä vaan ja nukkuu helposti parinkin syklin unet, niin orkideavauva on herkkä kaikille ympäristön ärsykkeille ja muutoksille.

 

Suosi säännöllisyyttä ja pysyvyyttä

 

Ryhdy orkideavauvan kanssa päiväunille ajoissa, koska orkideavauva kuormittuu ympäristön ärsykkeistä voimakkaasti ja muuttuu nopeasti yliväsyneeksi. Itkevää vauvaa on vaikea saada rauhoittumaan, jolloin vauva voi kuormittua rauhoittelutavoista yhä enemmän.

 

Oikea ohje onkin hidastaa, säännöllistää ja rauhoittaa. Purkaa ensin yliväsymys ja sitten löytää toimivin tapa saada vauva unille.

 

Tarjoamalla vauvalle oikeaan aikaan ja säännöllisesti päiväunimahdollisuutta, alkaa rytmi hiljalleen toimia. Kun päiväunirutiinit aloitetaan riittävän ajoissa, vauva on helpompi saada unille tyytyväisenä.

 

Mitä muuttumattomampana nukkumaolosuhteet pysyvät, sitä paremmin myös päiväunet sujuvat.

 

Monet orkideavauvat rakastavat nukkua kantovälineessä tai sylissä. Joillekin liikkuvat vaunut ovat ainoa paikka, missä uni tulee ja jatkuu. Toisille ei kelpaa kuin oma sänky ja täysi pimeys ja hiljaisuus. Kunnioita tätä niin pitkään kunnes alat kaivata muutosta.

 

Syöminen rytmittää tehokkaasti

 

Säännöllinen ja vauvan kylläisyyteen tähtäävä syömisrytmi tukee säännöllisen päiväunirytmin muodostumista. Kun vauva syö kaikille kerroilla hyvällä halulla vatsansa täyteen, muodostuu uni- ja valvepätkistä nopeammin pidempiä.

 

Helpoimmin asia korjaantuu ajoittamalla syöminen ajankohtaan, jolloin vauva on virkeä ja jaksaa syödä tehokkaasti. Syöttövälejä voi aluksi olla parin tunnin välein mutta noin 2 kk iästä eteenpäin n. 3 tunnin väli on useimmille terveille ja täysiaikaisille vauvoille sopiva. Täysimetetetylle vauvalle riittää 8-12 syöttökertaa vuorokaudessa varhaiskuukausien aikana.

 

Eikä haittaa, jos pieni vauva nukahtaa rinnalle, kun masu on täynnä. Jos vauva on sitä ennen imenyt hyvällä halulla, hän on saanut todennäköisesti tarpeeksi maitoa, eikä nälkä herätä kesken unien.

 

Yliväsynyt vauva nukahtaakin yleensä  rinnalle jo muutaman imaisun jälkeen. Eikä maha eikä unen tarve täyty, kun nälkä herättää hetken päästä.

 

Kapalointi rauhoittaa

 

Orkideavauvat hyötyvät usein suuresti kapaloinnista, koska oman kehon säpsähdykset ja raajojen liikkeet havahduttavat heidät nopeasti. Tutin käyttäminen auttaa vauvaa vaipumaan euforian tilaan, eikä sido äitiä vauvan viereen ihmistutiksi.

 

Kapalointia, niin kuin muitakin asioita pitää harjoitella useamman kerran ja välineiden on oltava kunnossa. Paras kapalo alle kolmikuisille on minusta tavallinen harsoliina, joka on riittävän suuri (120 cmx 120 cm)

 

Yleisin kapaloinnissa tapahtuva virhe on aloittaa kapalointi, kun vauva jo itkee. Jos kapalointi ei ole vielä rutiinia, vauva yleensä vastustelee ja yritykset tyssähtävät siihen.

 

Kun vauvaa aletaan rutiininomaisesti kapaloida jo silloin, kun hän on tyytyväinen, hän oppii nopeasti, kuinka ihanaa on päästä takaisin kohdunomaiseen tilaan ja alkaakin myöhemmin nukahtaa jo kapaloinnin aikana.

 

Tarjoamalla vauvalle tutin, heijaamalla vauvaa tietyllä tavalla ja suhisuttelemalla, käynnistetään parhaassa tapauksessa vauvan rauhoittumisrefleksi, jolloin kyseessä onkin menetelmä nimeltään Happiest Baby. Sen on kehittänyt amerikkalainen lastenlääkäri Harvey Karp. Menetelmä toimii parhaiten alle kolmikuisille vauvoille. Kokeneiden mukaan kuin taikaiskusta.

 

Apua pienen vauvan päivärytmin tukemiselle saat Vauvan rytmin tukeminen -infopaketista. Tutustu infopaketin sisältöön täältä.

 

Mikäli olet raskaana tai 0-4 -vuotiaan lapsen vanhempi, niin käy tutustumassa tekemääni verkkovalmennusvalikoimaan sekä muihin unen infopaketteihin täällä. Jokaisessa valmennuksessa paneudutaan myös päiväuniin ikään sopivalla tavalla. Mikäli et vielä tunne minua, niin olen Sari Tammikari, Muksuperheen unen perustaja (yli 20 k jäsentä), pediatrinen unihoitaja, terveydenhoitaja sekä mukana muun muassa asiantuntijaryhmässä, joka vastaa Tampereen ammattikorkeakoulun pediatrisen uniohjaajakoulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Täältä pääset tutustumaan koko valikoimaan!

 

Tästä suoraan yksittäisiin verkkovalmennuksiin:

👶 Vauvan unineuvola – unitukea vauvan ensimmäiselle vuodelle (0-12 kk)

👶 Vauvan rutiini ja rytmin tukeminen (0-3 kk)

👶 Vauvan 4 kk hulinat

👶 Yösyöttöjen purkaminen (6 kk+)

👶 Tutti tutuksi ja tutista eroon. Milloin tutin voi ottaa käyttöön, kuinka luopua ja tarvitaanko tuttia?

🧒 Pikkulasten (2-4 v.) unipulmat rauhoittavista iltarutiineista painajaisten käsittelyyn sekä pikkusisaruksen tuloon