Kuinka rakentaa vauvalle toimiva päivärytmi?

Kuinka rakentaa vauvalle toimiva päivärytmi

Kuinka rakentaa vauvalle toimiva päivärytmi ja minkälaisia päiväunia perheissä nukutaan on Muksuperheen uni -ryhmän yleisimmät keskustelun aiheet tällä hetkellä. Neuvoja kaivataan siihen, kuinka aikaisia aamuja voi myöhentää, miten päästä eroon lyhyistä päiväunista ja nukkuuko oma vauva ”oikein” ja riittävästi.

 

Toimivan päivärytmin rakentaminen vauvalle on yhtä aikaa helppoa ja haastavaa. Ohjeita tulee joka puolelta ja yksi vinkkaa sitä ja toinen tätä. No, sekaisinhan siinä menee. Mistä ihmeessä siis tietäisi mikä rytmi milloinkin sopii omalle vauvalle ja kuinka rakentaa vauvalle toimiva päivärytmi?

Rytmisyys kypsyy asteittain

 

Vauvan uni ja unen tarve muuttuvat läpi vauvavuoden. Rytmiä säätelevät monet asiat, kuten kehon ydinlämpö, unen rakenne, unipaine, sosiaaliset vihjeet, valon vaihtelu, sekä vireyttä säätelevien hormonien toiminta. Osa näistä asioista vaatii kypsymistä, joka tapahtuu yksilölliseen tahtiin. Osaan vanhemmat voivat vaikuttaa.

 

Rytmisyys on myös temperamenttiin liittyvä ominaisuus. Osa vauvoista alkaa melko varhaisessakin vaiheessa nukkua ennakoitavan rytmin mukaan, toisilla sellainen alkaa onnistua vasta vauvavuoden lopussa.

 

Vauva alkaa erottaa yön ja päivän eron n. 3 kk iässä, jolloin pisimmät yhtenäiset nukutut unipätkät alkavat sijoittua yöaikaan. On tavallista, että pienen vauvan illat ovat ovat rauhattomia aina puoleen yöhön saakka, jolloin yhtenäinen yöuni alkaa ja vanhemmatkin pääsevät lepäämään.

 

Vähitellen rytmi alkaa säännöllistyä vireyttä säätelevien toimintojen kypsyessä. Vanhempien luomilla rutiineilla on merkittävä rooli, koska rytmi on myös sosiaalista oppimista ja kasvuympäristön ja yhteisön rytmi toimii ihanteellisen rytmin taustatekijänä.

 

Päiväunet kypsyvät yöunia hitaammin ja suurimmalla osalla ne alkavat yhtenäistyä vasta 6 kk iästä eteenpäin. Noin 8-10 kk iässä vauvat nukkuvat tyypillisesti kolmet päiväunet, osa kahdet pidemmät. Jos vauva alkaa valvoa öisin pidempiä jaksoja, on se yleensä merkki siitä, että päivällä nukutaan liikaa.

 

Tällöin päiväunesta aletaan vähentää ja toivotaan sen siirtyvän yöuniin. Aina se ei onnistu, koska valvomisen taustalla voi olla myös muita syitä.

 

Aikaisten aamujen ongelma on toinen, johon voi koettaa n. 10 kk iästä eteenpäin unen säätämistä. Monilla vauvoilla toimii paradoksaalisesti yöunille menon aikaistaminen ja vasta taaperoiästä eteenpäin nukkumaan menon myöhäistäminen. Toisilla ei auta mikään muu kuin aika ja päivähoidon aloittaminen.

 

Vauvoillakin on tunnistettavissa luontaista aamu- ja iltarytmisyyttä. Kunnioittamalla vauvan luontaista rytmisyyttä myös unet ovat laadukkaammat.

 

Mikä määrä unta riittää?

 

Vauvojen unen tarve vaihtelee yksilöllisesti. Myös saman vauvan unen tarve voi vaihdella eri päivinä ja erilaisista syistä. Ennen kasvunpyrähdystä unen kokonaismäärä yleensä kasvaa, samoin käy sairastaessa. Silloin vauvan tulee antaa nukkua niin paljon kuin häntä nukuttaa.

Nukutun unen määrä vaihtelee yksilöllisellä tasolla eniten vauvavuoden alkuvaiheessa. THL:n taulukon mukaan kolmikuisten kokonaisunen määrä vaihtelee 11-17 tunnin välillä, kun taas vuoden ikäisillä vaihteluväli on 11-15 h välillä. Unen tarpeen laatu säilyy aikuisuuteen saakka. Osa meistä pärjää aina vähäisemmällä unella kuin toiset.

Vauvojen 12 tunnin yöunet on amerikkalaisilta unikonsulteilta lainattu ihanne. Jos oma vauva ei nuku 12 tunnin unia, vanhemman olo voi tuntua epäonnistuneelta. Etenkin, jos vanhempi on koettanut noudattaa jokaista somessa jaettua rytmivinkkiä ja vauva on vain muuttunut kitiseväksi ja unetkin ovat hajonneet täysin.

Pienet alle 6 kk ikäiset vauvat myös tarvitsevat unta tasaisemmin pitkin vuorokautta. Siksi yöunien pidentäminen ei tahdo onnistua lyhentämällä päiväunta ja toivomalla sen siirymistä yöuneen. Tuloksena on yleensä vain yliväsymyksestä kärsivä itkuinen vauva.

 

Useimmat lapset alkavat nukkua 12 tunnin yöunia vasta vauvavuoden jälkeen, kun päiväunen tarve vähenee ratkaisevasti. Toiset lapset nukkuvat aina alle 12 tunnin yöunia, koska se on heille luontaista.

 

Siksi vanhempien tulisikin unen tarvetta arvioidessaan havainnoida vauvan yleisvointia. Jos vauva on valveilla ollessaan virkeä ja melko hyväntuulinen ja nukahtaa kaikille unille melko helposti ja vauva kasvaa, sekä kehittyy  johdonmukaisesti,  voi olla varma, että nukutun unen tarve tulee varmasti täytetyksi.

Lapsen unen kokonaismäärä eri ikävaiheissa /THL)

 

Kuinka rakentaa vauvalle toimiva päivärytmi?

 

Vastasyntynyt vauva syntyy ilman rytmiä ja rytmin kypsymistä vanhemmat voivat tukea noudattamalla säännöllisiä rutiineita, ajoittamalla aamuiset ylösnousut aina samoihin aikoihin ja antamalla vauvan viettää aikaa luonnonvalossa. Näin muodostuu aluksi ero päivän ja yön välillä, joka on pohja säännölliselle päivärytmille.

 

Kaikkein hankalinta tuoreille vanhemmille tuntuu  olevan pienen vauvan väsymysmerkkien seuraaminen ja  tulkitseminen, joka voi johtaa yliväsymyskierteeseen.  Pienen vauvan elimistö tuottaa silloin kortisolia, joka vaikeuttaa nukahtamista ja tilanne voi edetä siihen, että arki tuntuu olevan yhtä nukuttamista ja syöttämistä, josta ei tule loppua.

 

Kun oppii tunnistamaan omalle vauvalleen tyypillisen käyttäytymisen, voi erottaa väsymyksestä ja nälästä kertovat signaalit toisistaan ja oppia reagoimaan sopivalla tavalla näihin tarpeisiin. Tällöin vauvan unille asettaminen on melko helppo ajoittaa oikeaan ajankohtaan, jolloin vauva nukahtaa helpoimman kautta. Kun päästän eroon jatkuvasta nukuttamiskierteestä, alkaa elämä helpottaa.

 

Toimivin  vauvan rytmi myötäilee perheen arjen rytmiä, eikä kahlitse perhettä kotiin. Vauvat sietävät hyvin pieniä joustoja, kunhan suurin osa tapahtumista ja asioista ovat ennakoitavia.

 

Rytmi muuttuu vauvan kasvaessa ja isot muutokset, kuten päivähoitoon meneminen rytmittää vahvasti ja uuteen rytmiin sopeutuminen vie oman aikansa. Vanhempien kannattaa odottaa kärsivällisesti rytmin vakiintumista ja tarvittaessa päivittää tuttuja rutiineita.

 

Opi vauvan hyvinvointia ja luonnollista rytmiä tukevan joustavan junarytmin rakentaminen Muksuperheen unen Vauvan rutiini ja rytmin tukeminen 0-3 kk -infopaketin avullaInfopaketti tarjoaa vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: ”Kuinka toimia yöllä heräävän vauvan kanssa?”, ”Kuinka tunnistaa vauvan väsymysmerkkejä?” ja ”Kuinka tunnistaa vauvan itkun sävyjä?” Tutustu infopakettiin täällä.

 

THL:n uniohjeet ja päivärytmiä tukevat ohjeistukset löydät täältä.

 

Mikäli olet raskaana tai 0-4 -vuotiaan lapsen vanhempi, niin käy tutustumassa Muksuperheen unen hyödyllisiin infopaketteihin verkkokaupassani. Mikäli et vielä tunne minua, niin olen Sari Tammikari, Muksuperheen unen perustaja (n. 24000  jäsentä), pediatrinen unihoitaja ja terveydenhoitaja. Koulutan SOTE -alan ammattilaisia pediatrisiksi uniohjaajiksi  Tampereen ammattikorkeakoulun jatkuvan koulutuksen keskuksessa yhdessä asinatuntijatiimini kansssa. Vastaan koulutuksen suunnittelusta ja kehittämisestä. Otan vastaan uniongelmista kärsiviä perheitä lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätissä.

Täältä pääset tutustumaan koko verkkokauppani valikoimaan!

 

Tästä suoraan yksittäisiin verkkovalmennuksiin:

👶 Vauvan unineuvola – unitukea vauvan ensimmäiselle vuodelle (0-12 kk)

👶 Vauvan rutiini ja rytmin tukeminen (0-3 kk)

👶 Vauvan 4 kk hulinat

👶 Yösyöttöjen purkaminen (6 kk+)

👶 Tutti tutuksi ja tutista eroon. Milloin tutin voi ottaa käyttöön, kuinka luopua ja tarvitaanko tuttia?

🧒 Pikkulasten (2-4 v.) unipulmat rauhoittavista iltarutiineista painajaisten käsittelyyn sekä pikkusisaruksen tuloon