4 kuukauden hulinat: miksi vauvan uni menee rikki?

4 kuukauden hulinat

Muksuperheen uni -ryhmässä pohditaan säännöllisesti vauvavuoden alkuvaiheeseen liittyvää ongelmaa. Aiemmin kohtuullisen levollinen vauva on alkanut yht´äkkiä käyttäytyä oudosti. Kyseessä on vaihe, joka tunnetaan vanhemmuuspiireissä käsitteellä: 4 kuukauden hulinat. Mistä oikein on kyse?  Ja miksi vauvan uni menee rikki?

 

Kehitysharppaus

 

Monet vauvojen kanssa työtä tekevät ammattilaiset ja tutkijat puhuvat vauvan ensimmäisistä kolmesta kuukaudesta kohdun ulkoisena raskausaikana. Toisin kuin eläimet, ihmislapsi syntyy kovin keskeneräisenä ja saavuttaakseen raskauden aikana samat valmiudet eläimiin verrattuina, pään ympärysmitta kasvaisi aivojen kehityksen vuoksi niin suureksi, että synnytyksestä tulisi sekä äidille, että vauvalle hengenvaarallinen kokemus.

 

Niinpä ihmisen aivojen voimakas kasvu ja kehitys tapahtuukin syntymän jälkeen. Pieni alle 3 kk ikäinen vauva elää omassa kuplassaan viimeistä puuttuvaa raskaustrimesteriään ja toimii biologisten ja  synnynnäisten refleksien, eli heijasteiden ohjaamana.

 

Vauva alkaa hamuta automaattisesti rintaa, kun häntä kosketetaan kevyesti suupieleen. Vauvalla on askellusheijaste, tarttumisheijaste ja hänen kätensä lennähtävät suorina sivuille äkillisten asennonvaihtojen yhteydessä. Veteen joutuessaan vauva sulkee automaattisesti hengitystiensä sukellusrefleksin käskemänä. Itkevä vauva rauhoittuu oikenalaisen liikkeen, äänimaailman, asennon ja imemisen yhteivaikutuksena aktivoituneen rauhoittumisrefleksin avulla.

 

Katso vauvan rauhoittumisrefleksin käynnistävästä The Happiest Baby -menetelmästä kertova video täältä.

 

Vauvan kehittyessä heijasteet häviävät ja tätä prosessia seurataan neuvolassa tarkastusten yhteydessä. Vauvan toiminta alkaa muuttua tietoiseksi. Vauvan syöminen muuttuu tahdonalaiseksi ja hänelle tulee rintaraivareita ja lakkoilua. Vauva alkaa hahmottaa kehonsa rajoja ja tunnistaa sivuillaan oudosti huitovat ulokkeet osaksi itseään, joiden avulla voi tavoitella kaikkea kiinnostavaa. Hän alkaa hymyillä ja äännellä vastavuoroisesti ja ottaa aktiivisesti hoivaajaansa kontaktia.

 

Vauva oppii kääntymään, liikkumaan eteenpäin ja kurkottelemaan asioita. Ja tätä kaikkea hän tekee yöllä ja vanhemmat ovat usein epätoivoisia yöllä treenailevan vauvansa kanssa.

 

Vähitellen vauva alkaa oppia myös asioiden välisiä yhteyksiä ja kun asiat toistuvat päivästä toiseen tuttuina ja ennakoitavina, tuntee hän turvallisuuden tunnetta. Vauva tietää, että ulkohaalarin pukemisen jälkeen hän pääsee vaunuihin, jossa ihana liike tuudittaa hänet uneen. Vauva oppii, että syömisen on hyvä nukahtaa ja vanhemman sylissä on mukavan lämmintä.

 

Kun hän sitten parin tunnin päästä herääkin omassa vuoteessaan, valtaa mielen hätäännys ja vauva kutsuu vanhempaa luokseen järjestämään tutun nukahtamistilanteen. Niinpä vanhempi alkaa toistuvasti antaa vauvalleen mahdollisuuden nukahtaa syliin, liikkeeseen, lauluun tai syömiseen.

 

Tutustu Muksuperheen unen 4 kk hulinapakettiin täällä!

 

Vauvakin voi ylikuormittua

 

Vauva on nyt aktiivinen toimija ja kaikki, mitä arjessa tapahtuu, kuormittaa hänen aivojaan. Vauva tarvitsee virikkeitä mutta hän tarvitsee myös taukoja ja aikaa aistia ympäristössä olevia asioita ja tunnelmia ihan omassa rauhassaan.

 

Vanhempien  ei siis kannata olla koko ajan vauvan kimpussa ja ruveta ohjelmatoimistoksi, vaan tehdä hoitorutiineista leikillisiä.  Ylikuormittunut vauva on vaikea nukutettava. Kun suvantohetkiä tarjotaan säännöllisesti ja iltaa kohti enemmän lipuu vauvakin unille helpommin.

 

Muutokset unessa

 

Vauvan rytmisyys kypsyy yksilölliseen tahtiin mutta suurin osa vauvoista alkaa nukkua pisimmät unijaksonsa öisin n. 3 kk iässä. Unen rakenne alkaa muuttua tässä iässä kypsän unen kaltaiseksi, mutta vielä pitkään vauvat ja pikkulapset nukkuvat lyhyempiä unisyklejä ja nukahtavat suoraan kevyeen REM-uneen.

 

Tämä kevyeen ja häiriöherkkään REM-uneen nukahtamisen taipumus muuttaa vauvan nukuttamiseen liittyviä tilanteita merkittävästi.

 

Kun vauvan on aiemmin voinut nukuttaa levollisesti rinnalle tai syliin ja siirtää siitä nukkumapaikkaansa jatkamaan unta, ei se enää onnistukaan. Vauva kyllä nukahtaa niin kuin aiemmin mutta hän herää hyvin herkästi siirrettäessä ja alkaa usein hämmästyneenä itkeä.Niinpä huolestunut vanhempi on ymmällään ja alkaa hyssytellä vauvaa entistä tarmokkaammin, jolloin joudutaan herkästi kierteeseen, jossa vauva muuttuu yliväsyneeksi, kun hyssyttely vain jatkuu ja jatkuu.

 

Niinpä nukutusprosessit alkavat venyä ja vanhemman mielen valtaa huoli. Mitä on tapahtunut?

 

Samaan aikaan vauvan aivoissa muodostuu aktiivisia hermoyhteyksiä ja vauva alkaa oppia ja tunnistaa eilaisia kaavoja. Nukkumaan käydään aina syömisen tai hyssyttelyn kautta. Oppiminen on kiivainta noin 5 kk iästä lähtien, jolloin aktiivisesti käytetyt uniassosiaatiot alkavat myös vakiintua.

 

Englantilainen, vauvakuiskaajanakin tunnettu, Tracy Hogg antoi tälle  ilmiölle käsitteen ”accidental parenting”. Kyseessä on tilanne, jossa vanhemmat ajautuvat kierteeseen, josta ei enää myöhemmin tunnu olevan ulospääsyä. Moni vanhempi tunnistaakin ilmiön ja ymmärtää oman väsymyksensä lisääntyessä toistavansa kaavaa, jossa ”mennään sieltä missä aita on matalin.”

 

Tämä on erittäin ymmärrettävää, eikä kenenkään tulisi itseään siitä soimata, jos näin on päässyt käymään. Me kaikki vanhemmat haluamme vauvoillemme parasta ja teemme kaikkemme, jotta se myös onnistuisi. Jos vauvalla vaikuttaa olevan epämukava olo, me haluamme helpottaa sitä. Ja kun itse kuljemme väsyneinä zombeina päivässä toiseen, emme halua ajatellakaan vaivalloisia unikouluja, ellei meillä ole tarkkoja ohjeita, joita seurata.

 

Miksi 4 kuukauden hulinat jäävät päälle?

 

Moni kysyykin epätoivoissaan, kuinka pitkään nämä hulinat voivat kestää. Koska vauvat ovat yksilöitä, on vaikea sanoa, miten pitkään hulinointi kestää. Jos vauva osaa nukahtaa itsenäisesti ja vanhempi malttaa luottaa siihen, että vauvalle usein vähemmän on parempi kuin enemmän, vaihe menee ohi muutamissa viikoissa.

 

Vaihe voi kuitenkin jäädä päälle, jos siitä muodostuu yllä kuvatun kaltainen itseään ylläpitävä kierre. Oman inhottavan lisänsä nukutustaisteluun muodostaa vauvavuoden lopussa tapahtuva uusi kehitysharppaus. Tähän harppaukseen kuuluu se, että vauva alkaa totisesti häiriintyä sinnikkäistä nukutusyrityksistämme.

 

Vanhempi huomaa, että aiemmin toiminut tassuttelu saakin taaperoikää lähestyvän vauvan raivoihinsa. Aiemmin syliin nukutettu lapsi ei nukahdakaan ja alkaa välittömästi kirkua, kun häntä lasketaan vuoteeseensa. Perhepetikin muuttuu usein levottomaksi n 8 kk ikäisten kanssa. Samassa huoneessa vanhempiensa kanssa mutta omassa sängyssäänkin nukkuva lapsi alkaa heräillä öisin jopa tunnin välein vaatiman erilaisia palveluita.

 

Tämä kaikki johtuu lapsen kasvaneesta herkkyydestä erilaisille ulkoisille ärsykkeille, joksi voi riittää pelkkä vanhempien läsnäolo samassa huoneessa.

 

Useimpien vauvavuoden loppua käyvien muksujen yöt ovat rauhoittuneet lopullisesti vasta omaan huoneeseen siirtymisen myötä. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, vaaditaan vanhemmilta rautaisia hermoja ja kykyä maata liikkumattomana, sitkeän heräilijän taltuttamiseksi. On ihan normaalia, että lapset havahtuvat unisyklien välissä. Mutta vanhemman tulee ymmärtää, että tunnin välein tapahtuva syöminen, tuttipalvelu tai hyssyttely ei ole tarpeen, vaan johdonmukaisesti toteutetun unikoulun myötä tapa häviää ja vaapero oppii nukkumaan yönsä ilman aiempaa palvelua.

 

Kun vaaperolle viestitään johdonmukaisesti, että kaikki kiva tapahtuu päivällä ja yöt ovat nukkumista varten, hän ymmärtää tämän vähitellen ja heräämiset vähenevät.

 

Hanki Muksuperheen unen 4 kk hulinapaketti klikkaamalla tästä. Opit ymmärtämään, miksi vauvan uni muuttuu neljän kuukauden iässä ja mikä on normaalia vauvan kehitykseen liittyvää toimintaa. Verkkovalmennus sopii erinomaisesti 3-5 kk vauvojen vanhemmille. 

 

Voit lukea lisää unirauhan antamisesta vauvoille täältä.

Vauvan rytmin tukemisesta voit lukea täältä.

 

Mikäli olet raskaana tai 0-4 -vuotiaan lapsen vanhempi, niin käy tutustumassa tekemääni verkkovalmennusvalikoimaan sekä muihin unen infopaketteihin täällä. Mikäli et vielä tunne minua, niin olen Sari Tammikari, Muksuperheen unen perustaja (yli 20 k jäsentä), pediatrinen unihoitaja, terveydenhoitaja sekä mukana muun muassa asiantuntijaryhmässä, joka vastaa Tampereen ammattikorkeakoulun pediatrisen uniohjaajakoulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Täältä pääset tutustumaan koko valikoimaan!

 

Tästä suoraan yksittäisiin verkkovalmennuksiin:

👶 Vauvan unineuvola – unitukea vauvan ensimmäiselle vuodelle (0-12 kk)

👶 Vauvan rutiini ja rytmin tukeminen (0-3 kk)

👶 Vauvan 4 kk hulinat

👶 Yösyöttöjen purkaminen (6 kk+)

👶 Tutti tutuksi ja tutista eroon. Milloin tutin voi ottaa käyttöön, kuinka luopua ja tarvitaanko tuttia?

🧒 Pikkulasten (2-4 v.) unipulmat rauhoittavista iltarutiineista painajaisten käsittelyyn sekä pikkusisaruksen tuloon

 

7 kommenttia

 1. Silja 7.4.2021 klo 07:45

  Meillä on muutaman päivän päästä 4kk vauva. Hän on nukkunut hyvin pätkittäin koko elämänsä ajan. N. 3kk iässä tuli parempia öitä jolloin ensimmäinen unipätkä oli 3-4h ja sen jälkeen hän heräsi selvästi nälkäisenä syömään 2h välein. Päiväunille meno oli kuitenkin levotonta ja suoraa huutoa, selvästi yliväsymys painoi vaikka kokeilimme laittaa unille aikaisemminkin ja kokeilimme itsenäistä nukahtamista. Reilu viikko sitten aloimme nukuttaa häntä päivä-ja yöunille hyssyttely-taputtelulla (hereillä sänkyyn) jolloin nukutus helpottui huomattavasti. Nyt pari yötä on ollut hyvin levotonta ja hän heräilee 1-2h välein. Hän nukahtaa aina syliin ja sänkyyn siirtäessä herää. Myös päiväunet ovat muuttuneet niin että hän herää 30min jälkeen. Sylissä ja liikkeessä jatkaa unia. Hän ei nukahda ruokkimiseen vaan syliin ja siirtäessä siis herää eikä nukahda sänkyyn rauhoittelulla eikä itsenäisesti vaan alkaa heti itkeä. Kysymys kuuluukin nyt; miten käytännössä voisimme tukea häntä hyvässä unessa jos itsenäinen nukahtaminen ja unen jatkaminen unisyklien välissä on tuntuu mahdottomalta? Voiko hyssyttely-taputtelua jatkaa yli 4kk? Väsyneenä kaikki tuntuu olevan mahdotonta mutta tuntuisi silti tärkeältä opettaa vauva hyviin unitapoihin ettei hulinat pitkity.

  • Sari Tammikari 7.4.2021 klo 09:32

   Voit jatkaa hyssyttelyä ja taputtelua. Kaikki vauvat ovat yksilöitä ja osa tarvitsee vielä aktiivista rauhoittelua, jotta oppisivat lopulta nukahtamaan itsenäisesti. Kannattaa kuitenkin arvioida tarkkaan, minkälaista itkua vauva itkee ja onko liikkuminen oikeasti sellaista, että se pitäisi sammuttaa rauhoittelulla. Tässä asiassa meillä vanhemmilla on runsaasti erilaisia näkemyksiä vauvan rauhoittelun tarpeesta.

   Kun otan vastaan yksilöasiakkaita Pikkujätissä, pyydän heitä ottamaan vastaanotolle mukaan nauhoitteen vauvan itkusta. Mielellään nukkumaan menovaiheessa ja yöllisessä heräämistilanteessa nauhoitettua. Kuuntelemme näytteitä vastaanotolla ja usein minun korvaani varsin harmiton ja asiaan kuuluva unentekoitku onkin vanhemmista vaikuttanut ongelmalliselta. Kun he sitten ovat rohkaistuneet vähentämään ja keventämään tynnyttelyä sopivalla tavalla asteittain, vauva saa tilaa rauhoittua itsenäisesti ja vanhempi oppii tulkitsemaan vauvansa tarpeita herkemmin.

   Vain muutaman kerran olen kuullut kunnon itkua ja silloin taustalla on ollut muitakin haasteita, kuten refluksia.

   Mutta vauvan rauhoittelu ei koskaan ole väärin ja vanhempana sinä pystyt vähitellen arvioimaan, milloin rauhoittelua kannattaa keventää asteittain. Esimerkiksi pitämällä taukoa taputtelussa, kun vauvan itku taukoaa. Ja kun itku kiihtyy, taputellaan taas hetki, kunnes itku taukoaa ja koko ajan asteittain vähennetään taputtelua.

   • Silja 7.4.2021 klo 11:54

    Kiitos kattavasta vastauksesta! Entäpä mikä olisi neuvoksi siihen, että vauva ei enää nukahda sänkyyn kun hänet sinne laskee? Yöunille meno on tähän asti mennyt hyvin mutta yö menee ranttaliksi.

   • Liisa 4.5.2021 klo 06:49

    Hei,
    Meillä ihan samanlainen tilanne. Viikon päästä 4kk vauva ja alkanut pätkimään öitä ja päiväunet ovat myös systemaattisesti 30 min, varsinkin sisällä paitsi keskipäivällä vaunuissa nukkuu 2h. Kohinat ja huoneen uniolosuhteet ovat kunnossa. Saadaan lapsi kyllä nukahtamaan, mutta hän herää heti eikä suostu nukahtamaan uudestaan. Tarvitsee liikettä ja syliä, parhaiten nukkuu vaunuissa. Hän on myös koliikkivauva ja temperamenttinen, huutaa heti täysillä. Itsenäisestä nukahtamista ollaan lähinnä vaan haaveiltu. Kaiken lisäksi vauva on tottunut kapaloon, mutta pitäisikö siitä jo pikkuhiljaa luopua. En vaan näe miten nukkuminen ”tavallisissa” vaatteissa onnistuu, kun on niin levoton ja huitoo itsensä hereille vieläkin voimakkaalla morolla. Vielä hetki sitten hän nukkui jo hyvin öitä 4-5h pätkää jopa pitempää, mutta nyt ei enää tule nukkumisesta mitään. Mikä nyt neuvoksi… ja mikä olisi 4kk vauvalle sopivaa valveillaoloaika?
    Tässä on paljon kysymyksiä, ehkä kiteytettynä milloin olisi hyvä aika tehdä jotain muutosta vai onko tämä hulinavaihe vaan kestettävä/ tehdäänkö nyt jotain niin väärin, että lapsi ei siksi enää nuku kunnolla?

    • Sari Tammikari 4.5.2021 klo 08:50

     Koliikkitausta on aina ihan oma haasteensa ja nämä vauvat eivät yleensä kykene itsenäiseen nukahtamiseen, vaan tarvitsevat aktiivista rauhoiottelua. Koliikkivauvan vanhemmmalla on tarpeeksi rankkaa, että kannattaa luopua turhista odotuksista ainakin ensimmäisen 3 kk ajaksi, jonka jälkeen oireilu tyypillisesti helpottaa.

     Koliikkiajan jälkeen voikin varovasti koettaa vähentää aktiivista rauhoittelua ja antaa sopivissa tilanteissa vauvalle tilaa nukahtaa itsenäisesti. Mutta pienin askelin.

     Kannattaa tutustua 5 S eli Happiest baby -rauhoittelumenetelmään, joka on luotu erityisesti koliikkivauvoilla. Olen kirjoittanut artikkelin vaativan vauvan rauhoittelusta se löytyy täältä

 2. Emilia 12.10.2021 klo 15:35

  Hei,
  Meillä on vauva 3,5kk ja nukkuu yön 20.30-8 ja herää noin kuuden aikaan syömään. Illalla vauva tankkailee paljon ja nukahtaa rinnalle josta siirto unessa sänkyyn. Päiväunet olleet haasteellisia ja vauva nukkuukin 4x45min, ei nukahda itsenäisesti vaan shushpatilla syliin ja unisena sänkyyn. Päivällä olemme yrittäneet jatkaa yksiä unia pidemmäksi, mutta nukutus vie noin puolikin tuntia. Alkuun meillä ei suostunut ollenkaan nukkumaan omassa sängyssä päiväunia, mutta nyt on unisena saatu siirrettyä, joinakin päivinä jää nukkumaan myös omaan sänkyyn vaikka vähän silmiä avaisikin siirrettäessä. Vauva on hereilläollessaan hyvin aktiivinen ja jaksaa olla hereillä max 90min. Miten voisimme tässä vaiheessa tukea/opettaa itsenäistä nukahtamista ennen 4kk hulinoita? Ja tulisiko päiväunia saada pidennettyä jotenkin? Stressaan kovasti näitä vauvan uniasioita ja mietin jo että miten nukutamme vauvaa kun shushpat alkaa olemaan liian aktivoiva. Shushpatilla myös vauva huutaa ensimmäiset minuutit ja protestoi päiväunillemenoa vastaan, vaikka laitettaisiin unille jo 60min hereilläolon jälkeen. Mietin myös, että kun vauva nukkuu yöllä niin hyvin, että silloin hän kyllä osaa yhdistää unisyklejä…. Kaikki vinkit otetaan vastaan?

  • Sari Tammikari 12.10.2021 klo 15:59

   Hei Emilia! Kiitos kommentista. Vauvallesi on selkeästi alkamassa hulinavaihe ja siihen liittyvät muutokset vaikuttavat uniin. Saattaa olla, että siirtäminen nukkuvana sylistä sänkyyn alkaa vaikeutua ja teillä on edessä itsenäisen nukahtamisen taidon opettelu. Ellet halua jatkaa vauvan sylissä nukuttamista/vieressä nukkumista on hyvä pohtia, mikä on lopullinen tavoitteenne. Laatimassani Hulinapaketissa on runsaasti vinkkejä, joiden avulla voitte päästä hulinoiden yli mahdollisimman sujuvasti. Hulinoista nimittäin alkaa useinmiten se tie, joka voi johtaa pitkittyneeseen unihaasteeseen. Tai sitten se menee ohi noin kuukaudessa, kun tietää mikä on normaalia ja mihin taas kannattaa tehdä muutoksia. Hulinapaketinb voit ostaa täältä. https://campwire.com/buy_flexible/698789e8-aeaf-4136-b65c-d18aa34601b5

Kirjoita kommentti