Milloin on oikea aika lopettaa yösyöttäminen?

Milloin on oikea aika lopettaa yösyöttäminen?

Milloin on oikea aika lopettaa yösyöttäminen? Milloin vauva kykenee nukkumaan yönsä syömättä? Mistä tietää, onko yösyöminen pelkkä tapa, vai pitääkö odottaa, että lapsi luopuu itse?

 

Kysyimme Muksuperheen uni -ryhmäläisiltä, missä iässä heidän lapsensa kykeni olemaan 10 tuntia syömättä öisin. Vastaajia oli yhteensä 1374.

 

 

Kun työskentelin neuvolassa, pohdimme usein vastaanotoilla äitien kanssa, milloin on oikea aika lopettaa yösyöttäminen. Terveydenhuollon vakiovastaushan on, että 6 kk ikävaiheen jälkeen vauvat eivät enää ravitsemuksellisessa syistä tarvitse yösyöttöjä. Mutta käytännön tasolla yösyötöistä luopuminen ei ole näin yksiviivaista.

 

Suomalaisissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa suositellaan kiinteiden ruokien aloittaminen 4-6 kk iässä. Ja aika moni aloittaa ennen 6 kk ikää, innokkaana ja kamerat valmiina nappaamaan vauvelin ensimmäisten kiinteän ruuan maistelukokemusten aiheuttamat reaktiot muistoiksi. Heistä on ihanaa, kun 6 kk ikäinen vauva herkuttelee 125 ml sosepurkin kolmesti päivässä.

 

Osa äideistä haluaa odottaa WHO:n suosittelemaan 6 kk ikään saakka ja tarkkailevat vauvan valmiuksia. He varovat tuputtamasta kiinteää ruokaa ja sommittelevat monipuolisia sormiruoka-annoksia sydänkäpystensä lokerolautasille. Eikä heitä koskaan harmita, vaikka 90%  tarjotusta ruuasta löytyisikin lattialta tai keittiön seiniltä, sillä rintamaito on vauvan pääasiallinen ravinto yksivuotiaaksi saakka.

 

Kaipaatko konkreettisia ohjeita ja tietoa yösyöttöjen purkamiseksi? Osta Muksuperheen unen kokonaisvaltainen opas täältä ja aloita jo tänään matkasi rauhallisempiin öihin!

 

Vauvat ja isommatkin lapset ovat erilaisia, mutta meitä äitejä yhdistää ikivanha ja alkukantainen pelko. Mitä jos lapseni näkee nälkää? Pieniruokaisen, ja hyvin hoikan lapsen äitinä tuo pelko kummitteli arjessamme pitkään.

 

Mistä tietää, onko vauvan yösyöminen tapa vai nälästä johtuvaa?

 

Tutkimusten mukaan merkittävä osa lasten unihäiriöistä johtuu vanhemman kokemasta huolesta ja näistä huolista kumpuavista tavoista vastata lastemme yölliseen käyttäytymiseen. Meitä ahdistaa ja huolettaa se, voiko lapsi kokea ahdistuneisuutta, pelkoa, nälkää, kipua, tai raudanpuutteesta johtuvaa levottomuutta yön aikana. Ja kun meitä huolettaa, haluamme automaattisesti auttaa.

 

Niinpä teemme sitä, millä olemme tottuneet vaimentamaan lapsen itkua tai nukuttamaan häntä. Silittelemme, heijaamme, laulamme, halailemme ja syötämme.

 

Äitien tapa tulkita vauvan yölliset inahdukset ja luonnolliset liikehtimiset ja havahtumiset näläksi tai vauvan ahdistuneisuudeksi on tutkimusten mukaan voimakkaasti yhteydessä vauvojen yöllisen heräilyn ja myöhemminkin esiintyvien uniongelmien lisääntymiseen. Tällöin äideillä on tapana käyttää vauvan rauhoitteluun aktiivisia menetelmiä, kuten syöttämistä, heijaamista, silittelyä, jumppalllolla pomputtelya, kanniskelua….

 

Kun taas niiden äitien, jotka käyttivät vähemmän aktiivisia nukutusmenetelmiä, vauvat kehittivät nopeammin itsenäisen rauhoittumisen taidon ja kyvyn siirtyä unisyklistä toiseen itsenäisesti.

 

Vähitellen näistä aktiivisista rauhoittelutavoista muodostuu rutiineita, jotka lopulta ylläpitävät lapsen yöllistä heräilyä. Samalla ajaudumme itse väsyneemmiksi kasvavan univajeemme vuoksi, jolloin ajatusmaailmamme puuroutuu ja meidän on yhä vaikeampi arvioida, mikä voisi olla ongelman ydin ja mitä pitäisi muuttaa.

 

Väsyneinä takerrumme pelkoomme ja jatkamme toimintaa, joka on jo aikoja sitten menettänyt tehonsa.

 

Mistä  sitten tietää, onko vauvan syöminen vain tapa, vai nälästä johtuvaa?

 

Vastaukseni riippuu paljolti vauvan iästä mutta myös kokonaiskuvan on oltava selvillä. Yksinkertaistettuna voisin sanoa, että mikäli vauva nappaa rinnasta tai pullosta vain pienen imaisun ja nukahtaa saman tien, kyseessä on todennäköisesti tapa. Etenkin, jos yli 6 kk ikäinen vauva alkaa heräillä öisin tunnin parin välein vaatimaan tuttua asiaa suuhunsa. Nukahtaakseen saman tien.

 

Nälkäinen vauva kun tapaa syödä hyvällä halulla. Ja lopettaa, silloin kun hän on kylläinen. Sama pätee myös päiväsyömiseen.

 

Jos vauva ei näytä olevan kiinnostunut tarjotusta ruuasta, tai rinnasta, kannattaa kokeilla pidentää ateriaväliä. Niin johan yleensä alkaa maistua.

 

 

Ainakin viiveellä, sillä vauvoille on myös luonnollista hermostuttavat ja epätoivon partaalle vievät lakkoilut, jotka tuntuvat kestävän loputtomiin…..

 

Kun vauvat eivät tapaa syödä tarvettaan enempää, niin etenkin isompien vauvojen syömisrytmi kääntyy helposti yöpainotteiseksi, jos ruokaa on tarjolla läpi yön ja päivisin heillä on kiinnostavampaakin tekemistä kuin viettää aikaa pullolla/rinnalla tai maistella jotain kummaa pöperöä.

 

Milloin on oikea aika lopettaa vauvan yösyöttäminen?

 

Palataanpa takaisin Muksuperheen unessa tehtyyn kyselyyn, johon 1374 vanhempaa vastasi. Ikävaihtelu on asetettu 4 kk iästä yli 12 kk ikään. Kommenttikenttään tuli muutamia hajavastauksia vauvoista, jotka paastosivat 10 tuntia jo 3 kk iässä, sekä taaperoista, jotka syövät edelleen pari kertaa öisin.

 

Yhtä totuutta ei siis ole. Omani vähensi yösyötöt yhteen 4 kk iässä ja lopetti ne kokonaan alle 6 kk iässä. Hän ei enää herännyt vaatimaan maitoa tai muutakaan rauhoittelua.

 

Mutta sitten on niitä, jotka kyselevät tukea tilanteeseen, kun 9-11 kk ikäinen vauva vaatii öisin maitoa tunnin välein. Mikä auttaisi vanhempia uskomaan, että vauva on todennäköisesti kypsä luopumaan yösyötöistä ja samalla paranisi myös kiinteiden menekki päivisin ja vauva olisi vähemmän alttiina kehittyvälle raudanpuutokselle.

 

Yöheräily ei toki lopu, mutta vauvan voi opettaa nukahtamaan myös itsenäisesti samalla tai myöhemmin. Näin vanhemmatkin saavat viettää lopulta yönsä nukkuen, eikä nukuttaen vauvaa.

 

Sitten kyselyn tuloksiin: Milloin vauvan voi olettaa pärjäävän 10 tuntia syömättä?

 

  • alle 6 kk iässä 6 % vastaajien vauvoista kykeni paastoamaan 10 tuntia yhteen menoon.
  • 6 kk iässä 22% vastaajien vauvoista kykeni paastoamaan 10 tuntia yhteen menoon
  • alle 12 kk iässä 67% vauvoista kykeni paastoamaan 10 tuntia yhteen menoon
  • 12 kk iässä tai sen yli 28% vastaajista ilmoitti vauvojensa kyenneen paastoamaan 10 h yhteen menoon.

 

Osa vastaajista kertoi kommenttikentässä vastanneensa useamman lapsen tiedot, joten prosenttihajonta ei mene tasan. Osa loi kyselyyn myös omat vaihtoehtonsa. Nämä poistettiin jälkikäteen.

 

Kokemuksia, tietoa ja  apua yösyöttöjen purkamiseen

 

Kliinisen ja empiirisen kokemukseni mukaan useimmat terveiden ja täysiaikaisina syntyneiden, normaalisti kehittyvien ja kasvavien vauvojen vanhemmat voivat huolettaa lopettaa yösyöttämisen 6 kk ikäisestä eteenpäin.

WHO:kin ohjaa lisäämään kiinteiden määrää melko ripeään tahtiin, jotta vauva saisi tarvitsemansa energialisän, sekä rautaa ja muita kivennäis- ja hivenaineita, sekä D ja B12 vitamiinia kasvavaa tarvettaan vastaamaan.

 

On siis turha kuvitella, että yhtä ikävuotta lähestyvä vauva pärjäisi edelleen lusikankärjellisillä ja maistelulla kiinteiden suhteen. Silloin vauvalla on taatusti huutava nälkä öisin ja 100% varmuudella raudanpuutos.

 

Mitä lapsentahtinen syöminen oikeasti tarkoittaa? Syömistä luonnolliseen nälän tunteeseen. Kun lapsen kyky nukkua öisin pidempiä jaksoja syömättä kehittyy, siirtyy syöminen luonnollisesti päiväpainotteiseksi ja kun päivisin syödään hyvällä rytmillä, vähenee hermostuttava hulinointikin ja vauva alkaa syödä hyvällä halulla, nälkänsä kannustamana. Sekä kiinteitä, että maitoa.

 

Eräs kokenut kätilö, imetysohjaaja ja neljän lapsen äiti kertoi minulle edenneensä lapsentahtisesti niin, että hän alkoi kunnioittaa vauvavuoden lopussa lastensa vähentynyttä rinnalla viettämisen halua ja niin imetykset lähtivät nopeasti vähenemään sekä yöllä, että päivällä. Heillä ei ollutkaan tapana öisin nukuttaa vauvaa syömisen kautta, vaan vauvat oli aina syöneet öisin vain nälkäänsä.

 

Mitä tehdä, jos lapsi alkaakin nukkua 8 tunnin unia jo 3 kk iässä? Onko lasta heräteltävä syömään, jos maito maistuu päivällä?

 

Jos lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti, ei ole pakottavaa tarvetta lähteä lisäämään öisiä syöttöjä. Kun lapsen luontaiseen nälän ja kylläisyyden vaihtelun rytmiin on luotettu, eikä syöminen ole aivan varhaisvaiheiden jälkeen enää kytkeytynyt nukahtamiseen, lapsi syö yölläkin vain nälkäänsä, eikä nukahtaakseen.

 

Lue lisää aiheesta artikkelista Vaikuttaako yöimetysten lopettaminen haitallisesti imetyksen kestoon?

 

Muksuperheen unen kokonaisvaltaiseen infopakettiin on koottu paljon konkreettisia ohjeita sekä imetysten, että pulloruokinnan purkamiselle. Voit ostaa omasi täältä!

 

 

 

Lähteet:

Adams, E., Master, L., Buxton, O.M. & Savage, J.S. 2022. Sleep parenting practices are associated with infant self-soothing behaviors when measured using actigraphy.Sleep Medicine. July 2022, Pages 29-36

Häkälä, N., Pölkki, P., Hämäläinen, J., Paunio, T.,Kylliäinen, A., Saarenpää-Heikkilä, O. & Paavonen, J. Äidin vanehmmuustyylin ja vanhemmuuden stressin ja vanhempien nukuttamistyylin yhteys kahdeksan kuukauden ikäisen lapsen univaikeuksiin. Sosiaalilääketieteen aikakausilehti. 2018. 55. 117-129

Sadeh, Avi, Tikotzkyb, Liat &  Scherc, Anat. Parenting and infant sleep. Sleep Medicine ReviewsVolume 14, Issue 2, April 2010, Pages 89-96.

WHO: Infant and Young Child Feeding Guidelines, 2016.