Vyöhyketerapiasta apua vauvoille
Moderni vyöhyketerapia on lempeä, mutta tehokas hoitomuoto kehon erilaisiin kiputiloihin sekä kehon tasapainottamiseen. Kehoa avataan vyöhykeratahieronnalla sekä heijastepisteiden avulla. Heijastepisteitä on mm. jalkapohjissa, kämmenissä ja korvissa.
Vyöhyketerapiasta apua vauvoille
Lohjan sairaalassa on tehty vuosina 2017-2019 tutkimusta vyöhyketerapian vaikutuksista koliikkioireiden helpottamiseen. Tulokset ovat olleet lupaavia. Tutkimukseen voi tutustua täältä.
Muksuperheen unen vieraana on vyöhyketerapeutti, Baby balance-hoitaja ja imetysohjaaja Asta Haavisto. Asta on hoitanut vauvojen ja isompienkin ihmisten vaivoja vyöhyketerapian avulla jo vuosia. Asta ottaa asiakkaita vastaan pääasiassa Turussa, sekä muutaman kerran kuukaudessa Helsingissä.
Hei! Kerro kuka olet, mitä olet opiskellut ja missä teet töitä?
Olen Asta Haavisto, 5 lapsen äiti, vaimo, tunnevyöhyketerapeutti (Kairon Instituutti 2017), vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta (Elon Askel 2017), sekä imetysohjaaja. Viimeisimmät opinnot ovat olleet Balance Caren Baby balance-opintoja, jotka täydentävät ja syventävät työtäni vauvojen kanssa.
Teen töitä omassa yrityksessäni Hyvän Olon Iloa ja toimin pääosin Turun alueella. Otan vastaan asiakkaita myös Helsingissä 2-3 pv/kk.
Sinulla käy paljon vauva-asiakkaita. Kerro mitkä ovat tyypillisimmät ongelmat, joiden vuoksi vanhemmat hakeutuvat vastaanotoillesi?
Tyypillisimmät pulmat pikkuisten kanssa ovat erilaiset vatsavaivat, koliikki, toispuoleisuus, refluksi, uniongelmat, kehon jäykkyydet, sekä motoriset haasteet … Ja piti sanoa tyypillisin ;D!
Minkä ikäisenä vauvan voi tuoda vyöhyketerapiaan?
Yleensä vanhemmat alkavat huolestua varsin pientenkin mahavaivoista, pulauttelusta ja imetyksen hankaluudesta. Nuorimmat ovat olleet 2 viikon ikäisiä. Hoidan myös isompia lapsia ja aikuisia. Yläikärajaa ei ole <3.
Kuinka kauan käsittely kestää?
Varaan aikaa hoitoon 45min. Ensimmäisellä kerralla haastattelen perhettä ja kyselen taustatietoja. Käyn läpi vanhempien kanssa raskautta, synnytystä, ensi-imetystä, ja muita oireita. Hoidossa etenen aina vauvan ehdoilla, toisia hoidan hoitopöydällä, toisia sylissä tai äidin rinnalla.
Kuinka nopeasti tulokset yleensä näkyvät?
Vanhemmat havaitsevat usein jo ensimmäisen kerran jälkeen selviä muutoksia. Suositus on, että hoitoja olisi 3 kpl parin viikon sisällä. Hoidot on hyvä tehdä lähekkäin, jotta jokainen hoito vahvistaa edellistä. Jos vauva on kovin jumissa, tarvitaan useampia hoitoja. Näin päästään parhaaseen tilanteeseen.
Vauvavuosi on hurjaa kasvun aikaa ja vaikka akuutein ongelma olisikin saatu hoidettua, vauvaa olisi hyvä hoidattaa etenkin kehitysharppausten aikana. Liikkeellelähdöt, hampaiden puhkeamiset, syömiset, unirytmit..kaikki nämä voivat pirstoa öitä ja aiheuttaa itkuisuutta.
Mitä vanhempien olisi hyvä huomioida ennen kuin tuovat vauvoja hoitoon?
Rokotteiden antamisen jälkeen on hyvä pitää pieni tauko; pistosrokotteista 5-7vrk, Rota-rokotteesta riittää muutama päivä. Mieluummin hoito juuri ennen rokotuksia, niin keho on paremmin auki ja vastaanottavaisempi. Muutoin ei tarvitse ottaa mitään erityistä huomioon, koska vauvan tahtiin mennään; hän saa tarvittaessa vaikka syödä kesken hoidon.
Onko tilanteita, joissa ei suositella vyöhyketerapiaa?
Kyllä, siksi onkin tärkeää keskustella hoitajan kanssa mahdollisista sairauksista tai lääkityksistä ennen hoitoa.
Vyöhyketerapiaa ei suositella akuuttien tulehdusten tai kovan kuumeen aikana. Vahvat lääkitykset voivat olla esteenä. Eikä elinsiirtopotilaillekaan suositella vyöhyketerapiaa.
Baby Balance on nykyään suosittua. Kerro enemmän, mitä tarkoittaa Baby Balance käsittely.
Baby Balancessa yhdistyvät vyöhyketerapia, perinteinen jäsenkorjaus ja faskioiden käsittely.
Siinä pyritään löytämään oireiden juurisyy… miksi vauva pulauttaa niin paljon tai miksi vetää kaarelle tai miksi leuka on niin takana. On aivan huikeaa nähdä, kuinka vauvan imuote paranee usein jo hoidon aikana ja koko olemus rentoutuu, kun saadaan iso pinne auki.
Voitko auttaa myös vanhempia jaksamaan paremmin?
Uskon, että oma 5 lapsen katraan kasvattaminen antaa hyvää vertaistukea vanhemmille. Kannustankin vanhempia myös hoidattamaan itseään, sillä kun hoidat itseäsi, hoidat myös läheisiäsi. Usein kehoitan vanhempia lepäämään ja unohtamaan täydellisyyden tavoittelu. Stressitaso on hyvä pitää matalalla, koska vauvoilla ja lapsilla on niin herkät anturit. Pienet aistivat ja imevät vanhempien stressit ja kireydet. Vastaanotolla jaetaankin usein suuria tunteita. Jaan myös mielelläni tavallisia arjen vinkkejä. Toisinaan heitetään monia ihan turhiakin juttuja ja vinkkejä romukoppaan, koska kaikki hyvätkään jutut eivät sovi kaikille.
Voiko vyöhyketerapian avulla saada apua myös imetyksen onnistumiseen?
Kyllä, hyvin usein. Vauvojen niskan ja pään alueen kireydet vaikuttavat imuotteen onnistumiseen. Monet suun alueen kireydet voivat johtua niskan ja pään alueen ongelmista.
Olet kouluttautunut myös psykologiseen vyöhyketerapiaan. Kertoisitko lisää, mitä se tarkoittaa ja minkälaisia asioita sen avulla voi hoitaa?
Psykologinen vyöhyketerapia tunnetaan nykyään tunnevyöhyketerapiana.Tunnevyöhyketerapia on yhdistelmä keskustelua ja kehonhoitoa. Tunnevyöhyketerapian avulla käydään läpi tunnetraumoja, tunnelukkoja, sekä tunneperimää. Kaikki kokemamme asiat ja tapahtumat ovat kehomme tunnemuistissa. Tunnevyöhyketerapia on turvallinen hoitomuoto, eikä se nostata esiin traumoja esiin, mikäli niitä ei ole valmis kohtaamaan.
Usein lapsuuden traumat nousevat käsiteltäviksi vasta aikuisena. Aikuisena meillä on enemmän työkaluja niiden käsittelemiseen. Keho on viisas ja suojelee meitä <3.
Omien traumojemme lisäksi kannamme mukanamme nk. tunneperimää, joka on kertymää edellisten sukupolvien kokemista traumoista. Usein samat traumat toistuvat sukupolvesta toiseen, kunnes joku uskaltaa rohkeasti ottaa sen käsiteltäväksi ja katkaista ketjun.
Tunneperimän tärkeyden ja taakan oivaltaminen saa monet aloittamaan asioiden käsittelyn. Mitä enemmän opit oivaltamaan omassa mielessäsi vaikuttavia aaveita, sitä vähemmän jätät taakkaa lapsillesi.
Lue täältä vinkkejä, kuinka hallita omia tunteitaan vauvan tai isomman lapsen itkiessä tai kiukutellessa.
Voisiko tunnevyöhyketerapiasta olla apua synnytyksen jälkeiseen masennukseen?
Kyllä voi olla ja minulla on kokemustakin tällaisen hoitamisesta. Usein taustalla voi olla omaan syntymään tai lapsuuteen liittyvä trauma.
Kerro lyhyesti, miksi kosketus on niin tärkeä ihmiselle ja kuinka kosketushoidoista voi saada apua moniin asioihin.
Oih! Kerrassaan ihana aihe ja voisin luennoida tästä tunnin! Tiivistettynä: Kosketuksen kautta sopeudumme maailmaan <3. Kosketus on tärkeää niin pienille kuin isommillekin. Siksi hyvän vyöhyketerapiahoidon jälkeen olo on niin rauhallinen ja ”maadoittunut” . Jalat ovat turvallisesti maassa ja mullassa <3.
[AH1]