Kuinka kesyttää iltavillit? Leikki-ikäisen unihaasteet.

Leikki-iässä unipulmien luonne usein muuttuu. Tiheä heräily vaihtuu yhtenäisempiin uniin mutta nukkumaanmenemistä voidaan vastustella monin tavoin. Kuinka kesyttää iltavillit ja taltuttaa riehuva riiviö? Mitä tehdä, kun aivoissa kuumentuu ja illasta uhkaa tulla huutokonserttia jälleen kerran?

 

Leikki-ikäisen lapsen uniongelmat ovat monelle tuttuja. Iltavillit ja yöjuoksut ovat tavallisimpia ja  voivat johtaa nopeasti itseään ylläpitävään kierteeseen.  Aika monessa lapsiperheessä iltoja ja öitä odotetaan kauhun sekaisin tuntein ja lasten nukutusrumbaa voi kestää useamman tunnin. Aamulla kaikki heräävät, usein ihan eri paikasta, mihin illalla on päänsä tyynyyn laskenut.

 

Kuulostaako tutulta? Et ole yksin.

 

Tilanne on raastava, etenkin jos perheessä on vauvaikäisiä, joilla on omat uniongelmansa.

Kuinka nukkumaan menon vastusteluun ja suoranaisiin iltavilleihin tulisi suhtautua ja miten tilannetta voisi lähteä parhaiten ratkomaan?

 

(Haluatko tietää jo ennakkoon, kuinka kannattaisi toimia esikoisen kanssa, kun perheeseen odotetaan vauvaa? Hanki Muksuperheen unen Pikkulasten unipulmat (2-4 v) infopaketti, josta löytyy tietoa ja vinkkejä mm. tähän aiheeseen!)

 

Nukkumaanmenon vastustelu: Kuinka kesyttää iltavillit?

Nukkumaanmenon vastustelua esiintyy ajoittain lähes kaikilla taapero- ja leikki-ikäisillä. Asuuko teilläkin mukelo, joka muuttuu illalla pikkuriiviöksi ja vilistää teitä pakoon  pyllynkannikat rytmikkäästi keikkuen?

 

Kun lapsen meno alkaa vain kiihtyä yötä vasten on kyse yleensä energisen lapsen tyypillisestä ongelmasta eli iltavilleistä. Lapsi, joka riehaantuu  nukkumaanmenohetkellä, on usein yliväsynyt ja kiihkeästi vanhemman huomiota kaipaava.

 

Mikä olisikaan paras tapa saada vanhemman täysi huomio kuin perseily hammaspesulla tai nakupellenä juoksentelu ympäri asuntoa. Ja useimpia vanhempia tuollainen alkuun hiukan naurattaakin ja nuo kekseliäät pikkumarakatit kyllä osaavat kutitella nauruhermojamme. Mutta ilta illasta toisen jatkuen huumorinkukka kuihtuu ja tilalle alkaa nousta vähemmän kauniita ajatuksia.

 

Jos lapsesi muuttuu nukkumaanmenovaiheessa villi-ihmiseksi, tarkista nämä asiat.

 

  1. Onko teillä selkeät ja iänmukaiset unirutiinit käytössänne?
  2. Kykeneekö lapsenne ennakoimaan, mitä ja milloin seuraavaksi tapahtuu, kun mennään nukkumaan?
  3. Annatteko lapsellenne selkeitä ohjeita, joita hänen on helppo ymmärtää ja noudattaa?
  4. Viettääkö lapselle paljon aikaa vetäytyneenä älylaitteiden parissa?
  5. Onko lapsellanne tilaisuuksia osallistua omien kykyjensä rajoissa arkisiin pikku puuhiin?
  6. Voisiko lapsellanne olla aistihakuisuutta ja sohville ja sängyille hyppiminen ja painileikit olisivatkin hänen tapansa rauhoittaa hermoston ylivireyttä?

 

Ennakointi ja rutiinien päivitys

Intensiiviset ja energiset lapset tarvitsevat selkeät ja ennakoitavat rutiinit. Kun heille antaa ajoissa vihjeen vaikkapa munakellon avulla, milloin on aika lopettaa leikki ja aloittaa unirutiinit, he alkavat toimia paremmin yhteistyössä. Mieti, miltä itsestäsi tuntuisi, jos työkaverisi tulisi kesken mielekkään tekemisen komentamaan sinua lopettamaan ja tulemaan huonelihaksi jonninjoutavaan palaveriin?

 

Entäs ne unirutiinit, milloin niitä on viimeksi päivitetty?  Leikki-ikäinen kaipaa yleensä vuorovaikutteisia tapoja rauhoittumiseen. Valitsemalla pidemmän juonellisen kirjan iltasaduksi, saatte useammalle illalle mielkästä tekmistä. Jo iltapalalla voit pohjustaa lukuhetkeä ja pohtia yhdessä lapsesi kanssa, mitähän kirjan päähenkilöille tapahtuu seuraavaksi. Niinpä mukelo suorastaan kiirehtii vuoteeseen.

 

Ota lapsi mukaan iltapalan valmistamiseen, jolloin voitte jutella päivän asioista ja voit kertoa lapsellesi, kuinka mukavaa on, kun teette yhdessä iltapalaa. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin vanhemman kanssa yhdessä tekeminen. Se tunne, kun ymmärtää osaavansa ja olevansa hyödyksi!

 

Ota tavaksi metsästää hammaspeikkoja hammasharjan kanssa ja keksikää, miten ne parhaiten pyydystetään. Voitte vaikka vaihdella hammastahnamerkkiä vuorotellen ja kokeilla pesun jälkeen ”Taikatabletilla”, kuinka puhtaiksi hampaat tulivat.

 

Apteekista saa ostaa aniliininvärisiä plakkitabletteja, joiden avulla on helppo tarkistaa metsästyksen tehokkuus. Se on lapsista tosi jännittävää.

 

Kun nukkumaanmenorutiinit on päivitetty kaikille mieluisiksi, on aika tehdä niistä konkreettinen esitys. Sopivaan kohtaan kotona voi laittaa lukujärjestyksen, jossa illan ohjelma on merkitty selkeästi esille. Näin lapsi voi myös itse seurata ohjelman etenemistä, ja osallistua aktiivisesti sen suunnitteluun.

 

Jos et halua itse piirrellä sopivia kortteja, niin voit ostaa nettikaupastani Muksuperheen mukavat unirutiinikortit, jotka on helppo tulostaa ja askarrella käyttövalmiiksi yhdessä lapsen kanssa. Kortit voit ostaa täältä.

 

Anna selkeitä ohjeita

Selkeiden ohjeiden antaminen ei ole mikään helppo juttu. Meillä vanhemmilla on toisinaan varsin outoja tapoja kommunikoida lastemme kanssa. Emme ota heihin aina edes katsekontaktia, vaan puhumme jostain selkämme ja tiskikoneen välistä.

 

Esitämme myös usein kysymyksiä, joihin on vaikea saada tyydyttävää vastausta. Jos kysymme lapselta: ”Pitäisikö sinun mennä nukkumaan?” Voimme saada vastaukseksi: ”Ei pidä!” Jolloin konflikti on jo valmis.

 

Kokeilkaapa sen sijaan ottaa  lapseen kunnon katsekontakti,  laskeutua yläilmoista hänen tasolleen ja sanoa ystävällisesti: ” Menehän nyt valitsemaan kirja ja asetu sänkyysi, niin tulen lukemaan kirjan sinulle, kun munakello on soinut”.

 

Tunnelma on aivan toisenlainen ja lapsi tietää, mitä häneltä odotetaan. Ja hän osaa toimia ohjeen mukaisesti. Lisäksi hän saa mukavan valinnanvapauden kirjan suhteen mutta samalla lempeät rajat. Nukkumaanmenosta päättää aikuinen, koska se on lapsen parhaaksi.

 

Ymmärrättekö eron?

 

Haluatko lisää vinkkejä ja tietoa pikkulasten unupulmista ja niiden selättämisestä? Tutustu Muksuperheen unen Pikkulasten unipulmat infopakettiin täältä. Saat paljon täsmäohjeita ja tietoa ongelmien ratkomiseksi.

Säätele lapsen energiatasoja ajoissa

Ylienerginen lapsi saattaa kärsiä virikevajeesta. Päivät ovat ehkä olleet liian tylsiä tai hän ei saanut riittävästi  yhteistä aikaa vanhempiensa kanssa. Jos lapsi ei saa purkaa energiaansa ja uteliaisuuttaan riittävästi päivän aikana, hän virittäytyy hetkellä, jolloin tekeminen taatusti kohdistuu häneen.

 

Silloin keksitään kaikenlaista vekkulia, joka on aikuisen mielestä vähemmän vekkulia.

 

Jos tämä ongelma tuntuu tutulta, kannattaa valveaikaan lisätä aktiviteettia ja yhdessä tekemistä.  Koettakaa miettiä, mikä voisi olla se puuha, jossa lapsi saisi näyttää pystyvyytensä.

 

Jos lapsella on paljon asiaa ennen nukkumaanmenoa, älä lue hänelle kirjaa vaan keskustele kaikesta mitä päivän aikana on tapahtunut. Ota mukelo kainaloon  ja anna lapsen viedä juttua omaan suuntaansa.

 

Saat varmasti yllättäviä ja oivaltavia ajatuksia ja elämäsi parhaita sutkautuksia lapsen lahjomattomalla asenteella. Niitä, joita on ihana muistella, kun hän jonain päivänä kirjoittaa ylioppilaaksi. ( Kannattaa siis kirjoittaa näitä ajatuksia ylös, jotta niillä voi hauskuuttaa juhlayleisöä… )

 

Ylienergisyys saattaa myös johtua siitä, että toimintaa ei ole rauhoitettu ajoissa iltaa kohden. Osa lapsista tarvitsee runsaasti maadoittumisaikaa, jotta he ehtivät laskea energiatasonsa unelle valmiiksi. Vain rauhallinen mieli nukahtaa helposti.

 

Aistiyliherkkien kanssa on hyvä hämärtää ajoissa valoja, ääniä ja toimintaa. Kovin myöhään venynyt ulkoilu tai kauppareissu kostautuu herkästi riehumisena.

 

Painopeitto voi tuoda rauhoittumisen tunteen nukahtamisen aikana. Muista vaihtaa yöksi toinen peitto.

 

Lapsen vuoteesta voi myös tehdä suojaavan majan vuodeverhojen avulla.

 

Anna lapsen määritellä, missä vaatteissa hän haluaa nukkua. Kiristävä tai väärän tuntuinen uniasu voi häiritä asettumista. Villasukat jaloissa voi auttaa rauhoittumaan.

 

Keskustele lapsen kanssa

Leikki-ikäinen ymmärtää jo paljon asioita. Hänen logiikkansa on yleensä suoraviivainen ja puheen avulla hän saattaa jo kyetä vaikuttamaan omaan toimintaansa. Jotta arjen rutiinit sujuisivat, lapsi on ensin motivoitava yhteistyöhön.

 

Kysy lapselta, miltä hänestä tuntuu iltaisin ja mikä saisi hänet nukahtamaan paremmin. Jos toive on sellainen, johon et voi vastata, koeta löytää sopiva kompromissi, joka sopii kaikille. Kerro mitä toivot lapselta ja palkitse aina kun hän onnistuu. Apuna voit käyttää tarroja tai jotain muuta tapaa palkita.

 

Kerätkää osapalkintoja ja sopikaa tarkasti, kuinka monen osapalkinnon jälkeen saa pääpalkinnon. Tavoite ei saa olla liian helppo mutta ei sellainenkaan, johon lapsi ei kykene.

 

Energisten ja intensiivisten lasten vanhempien MUST on Riikka Riihosen ja Minna Koskisen kirja: Kuinka kiukku kesytetään.

 

Vaikka kirjan nimessä puhutaan kiukusta ja aggressiosta, kirjan vinkeillä selviää mistä tahansa haastavasta arjen tilanteesta lasta kunnioittaen. Lämmin suositus.

 

Aistihakuisuus

Vaikka yleinen ohjeistus onkin rauhoittaa energiatasoja ja valaistusta, niin poikkeuksiakin on olemassa. Uniasioissa kun harvoin on one-size-fitts-all -ratkaisuita niin ei myöskään tässä asiassa.

Osa lapsista on  aistihakuisia. He rentoutuvat ja saavat mielihyvää asioista, joista tulee voimakas aistimus. Tällaisia voivat olla voimakkaan makuiset ruuat, tietyntyyppiset karheat pinnat ja energinen musiikki. Ja oman kehon liike, siihen kohdistuva paine tai muu aistiärsyke.

Tällaiset lapset tasaavat omia energiatasojaan riehumalla ja vetämällä itsensä ihan piippuun. Jos olet katsonut Ylen Kirjolla -ohjelmaa, niin et ole voinut olla havaitsematta, kuinka valloittava Topi saa valtavaa tyydytystä ja rauhaa, kun hän on urheillut tai tehnyt työtä niin, että lihaksissa tuntuu.

Voisiko oma lapsesi olla Topin kaltainen tyyppi, jolle käsky olla riehumatta ja pysyä paikoillaan on myrkkyä? Mitä jos teillä olisikin jokailtainen painimatsi, sohvilta säkkituolille paiskautumiskisa tai piikkumatolla makoilu ennen nukkumaan asettautumista? Ja se olisikin se tapa, jonka avulla pikku villi-ihmisesi rentoutuisi?

 

Kannattaa olla avoin ja kokeilla tätäkin vaihtoehtoa, sillä hyvä fiilis ja huomioiduksi tuleminen tekee hyvää ihan meille kaikille.

Kaipaatko lisää konkreettisia vinkkejä ja ohjeita, kuinka leikki-ikäisen kanssa päästään sujuvampiin unirutiineihin ja levolliseen nukkumiseen? Tutustu Muksuperheen unen Pikkulasten unipulmat ( 2-4 -v) infopakettiin jo tänään ja luo uudet rutiinit pikkuihmisten ja itsesi iloksi.

Voit hankkia Pikkulasten unipulmat (2-4 v) infopaketti tästä linkistä klikkaamalla