Painopeitto lapselle
Kaupallinen yhteistyö Cura of Sweden
Muksuperheen uni -ryhmässä on viime aikoina kyselty painopeitoista ja niiden käyttökokemuksista. Onko painopeitto lapselle varteenotettava nukkumisen apuväline ja mitä tulee ottaa huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen lapselleen?
Painopeitto ja painotuotteet ovat toimintaterapiasta tuttuja lääkinnällisiä apuvälineitä. Niiden tarkoituksena on tuottaa tasainen ja kokonaisvaltainen painon tunne, sekä kosketuskokemus keholle, joka tuottaa aivoissamme mielihyvähormoneja.
Painovälineitä onkin käytetty menestyksekkäästi tunteiden- ja aistiensäätelyhaasteita kokevien aikuisten ja lasten rauhoitteluun. Esimerkiksi herkästi ulkoisista ärsykkeistä häiriintyvää lasta voi auttaa keskittymään oppituntiin joko sylipainon tai painoliivin avulla.
Voimakkaasti tulistuvalle lapselle kääriytyminen painopeittoon voi auttaa ottamaan etäisyyttä muihin ihmisiin. Joskus vanhemmat huomaavat, kuinka helposti tilanne kiihtyy, kun kiukustunutta lasta koettaa ottaa syliin tai silitellä. Ei ihme, jos tunne on iso, voi vanhemman kosketus tehdä siitä kerta kaikkiaan sietämätöntä.
Siksi näille lapsille on tärkeää tarjota omaa tilaa tunteiden jäähdyttelyyn. Ei rankaisemalla tai eristämällä, vaan lämmöllä ja ymmärryksellä.
Painopeittoon kääriytyminen voi olla turvallinen rutiini, jonka lapsikin oppii tekemään itsenäisesti. Kun tunteita on ensin jäähdytelty, on lapsikin valmis ottamaan sovinnon askeleen ja vanhemman tarjoaman sylin vastaan.
Apua kasvukipuihin ja levottomiin jalkoihin
Ihmisen tuntoaistilla on jännittävä ominaisuus. Emme oikeastaan kykene tuntemaan ja erottelemaan useampaa tuntoaistin välittämää kokemusta yhtä aikaa. Niinpä jokin ikävä tuntemus voidaan peittää jollain toisella, miellyttävämmällä tuntemuksella.
Tähän perustuu myös painopeiton kasvukipuja lieventävä vaikutus
Kasvuiässä olevat lapset voivat kärsiä voimakkaista kasvukivuista, jotka haittaavat nukahtamista ja tekevät unesta katkonaista. Tuntemukset alkavat yleensä iltaisin, kun olisi aika rauhoittua ja nukahtaa.
Ja sitten jalat alkavat vispata ja tuntuu kuin ihon alla olisi muurahaisia.
Viimeisimmät tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että kasvukivut olisivat todellisuudessa sama asia kuin levottomien jalkojen oireyhtymä. Ominaisuus on periytyvä. Ja se arvioidaan liittyvän keskushermoston toimintaan.
Oire voi olla niin hankala, että se ajaa ihmisen vaikkapa paljasjaloin hankeen, jotta vispaavat jalat saisi rauhoittumaan. Lievemmissä oireissa voi auttaa kompressiosäärystimet, pitkät villasukat, hieronta, lämmitettävät kauratyynyt tai painopeitto.
Toisinaan turvaudutaan lääkehoitoon.
Myös raudanpuutoksen ja levottomien jalkojen välinen yhteys on löydetty. Jos lapsella on tällaista oireilua ja se haittaa unia, on syytä ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa ja kysyä lähetettä rautalabroihin. Kun niukat rautavarastot on saatu täytettyä, helpottaa oireilukin.
Painopeitto lapselle
Painopeitosta voi olla suuresti apua, jos muut uneen ja arkeen liittyvät asiat ovat kunnossa. Mikäli lapsen nukahtamiseen liittyvät haasteet ovat esimerkiksi toimimattomien unirutiinien tai rytmin seurausta, ei painopeitto, kuten mikään muukaan apuväline tuo ratkaisua ongelmaan.
Painopeitto sopii myös päivähoidossa käytettäväksi. Lue Uniliiton Uniuutisista tarina pikku-Untosta, joka alkoi nukkua päiväunia painopeiton kanssa.
Alussa lapsi voi kokea peiton käyttämisen hankalana. Mutta kun lapsi tottuu peittoon, hän usein mieltyvät siihen. Peitto tuntuu niin mukavan pesämäiseltä.
Kovin hikoilevalle lapselle peitto voi olla liian kuuma mutta palelevainen lapsi kokee sen varmasti miellyttävänä. Uniasu kannattaa olla kevyt tai lapsi voi nukkua pelkällä vaipalla tai pikkuhousut päällä.
Kun hankit lapselle painopeittoa
1. Lapsen tulee päästä itsenäisesti pois peiton alta.
2. Nukahtamisen aikana pienille lapsille.
3. Valvotuissa olosuhteissa myös koko unen ajaksi.
4. Hanki lapselle tutkittu ja turvallinen tuote, joka kestää pesut ja käytön.