atooppista ihottumaa vauvalla

Atooppinen ihottuma ja uni voivat olla haasteellinen yhdistelmä. Atoopikkojen unihuoltoon kuuluu säännöllinen ja huolellinen ihon hoito, sopivat uniasut ja tarvittaessa suun kautta otettava lääkitys pahimpiin hetkiin. Atopialle tyypillistä on aaltomainen luonne. Ihottuma leimahtelee erilaisten ärsykkeiden vuoksi.

 

Atooppinen ihottuma kuuluu atooppisiin sairauksiin

Atooppinen ihottuma eli ekseema kuuluu atooppisiin sairauksiin. Atopialla tarkoitetaan taipumusta muodostaa vasta-aineita arjen ympäristön tavanomaisille proteiineille.  Atooppinen ihottuma on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle tyypillisiä ovat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet.

 

Atooppisia sairauksia

  • astma
  • allergiat
    • nuha
    • silmäoireet
    • suolistovaivat
    • ihottuma

 

Atopia on periytyvä ominaisuus. Tutkimusten mukaan toisen vanhemman ollessa atoopikko, on lapsen riski saafda atooppisia oireita noin 25 prosenttia. Mikäli molemmat vanhemmat ovat atoopikkoja, on lapsen riski saada atooppisia oireita noin 50 prosenttia. Vauvaikäisten keskivaikean ja vaikean atoppisen ihottuman taustalla voi olla jokin ruoka-aineallergia.

 

Maitorupea poskissa vai taiveihottumaa

Atoppinen ihottuma sijoittuu eri-ikäisillä lapsilla ja aikuisilla eri paikkoihin keholla.  Vauvoilla ihottuma alkaa usein päänahan karstaisuutena. Lähes kaikilla vauvoilla karstaa esiintyy varhaisviikkojen aikana mutta atoopikoilla päänahan karstaisuus ei tunnu rauhoittuvan, vaikka sitä hoitaisikin annettujen ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen ihottuma-alueita alkaa ilmestyä yleensä poskiin ja suun ympäristöön ja sitten  eri puolille puolelle kehoa. Ennen vanhaan puhuttiin maitoruvesta ja ihottuman syynä maallikoiden keskuudessa pidettiin poskien iholle jääviä maitojäänteitä.

Leikki-ikäisillä atooppinen ihottuma näkyy usein käsien iholla. Kostuneet lapaset ja hanskat pahentavat talvisin ihon oireilua ja hyvälaatuisiin käsineisiin satsaaminen maksaa totisesti itsensä takaisin.

 

Isommilla lapsilla atooppinen ihottuma hakeutuu hanakasti taipeisiin. Taivealueiden hekkä iho voi runsaan raapimisen seurauksena paksuuntua ja halkeilla, jos ihoa ei rasvata säännöllisesti. Tunnusomainen piirre atoopikoille on kuiva silmänympäristön iho, jossa on selvää tummuutta silmien alla. Iho on huomattavan herkkä ja toisinaan silmien ympärysiho voi hilseillä.

 

Talvi on atoopikoille usein hankalaa aikaa. Keskuslämmityksen kuivattama huoneilma imee ihosta kosteutta ja kylmä ilma voi pahentaa ihottumaoireita. Kesäisin atoopikot yleensä voivat vähentää ihon rasvaamista. Tosin siitepölyallergioista kärsivät voivat oireilla ihon lehahtelulla ja muilla akuuteilla oireilla.

 

Lapsen kasvaessa ihottuma voi vähitellen helpottua merkittävästi, jolloin ylläpitävää hoitoa ei tarvita päivittäin tai siitä voidaan kokonaan luopua. Taipumus atopiaan kuitenkin säilyy ihmisellä koko elämän ja oireilu voi puhjeta eri muodoissa elämän stressaavissa vaiheissa.

 

Pesua ja rasvausta

Koska atooppinen iho on ohuempi ja siitä puuttuu normaalille iholle tyypillinen suojaava bakteerifloora, iho kuivuu herkemmin kuin normaali iho. Siksi hoidon peruskivenä on säännöllinen rasvaus. Ihon kuivuudesta huolimatta tärkeä hoitorutiini on säännölliset kylvyt tai pitkät suihkut.

 

Suositus atoopikoille olisi kylpeä ainakin 15 minuuttia kerrallaan, jotta ihossa olevat keratiinisolut imevät itseensä vettä. Hoitava perusvoide taputellaan pyyhekuivalle iholle välittömästi kylvyn jälkeen. Ja päälle puetaan suojaava vaate. Bubulan uniasut auttavat suojaamaan myös kädet ja jalkaterät.

 

Moni pikkulapsi inhoaa jokailtaista rasvaamista. He voivat valittaa, että iholle levitetty rasva kirvelee. Näin käy, jos ihon antaa kuivua kylvyn jälkeen nitisevän kuivaksi. Kun iho on valmiiksi pehmeä ja joustava, rasvaaminen ei kirvele.

 

Ihon peseminen vähentää myös ihon pinnalla viihtyviä haitallisia bakteereita. Kuivattavien pesuaineiden käyttöä ei suositella. Pesuveteen voi lisätä öljyä ja vesipohjainen perusvoide sopii pesuaineeksi.

 

Hoida tulehdus pois

Ihon tulehdusvaiheen paras hoitomuoto on edelleen mieto kortisonivoide, jota tulee käyttää pahimman oireilun rauhoituttuakin. Kortisonivoiteen välyttäminen tai liian lyhyt kuuri kostautuu nopeasti uusiutuvana ja pahentuvana tulehduksena. Kortisonivoidetta tulee aina käyttää lääkärin antaman ohjeen mukaisesti niin pitkään, kunnes punotus on kadonnut ja vielä muutamia päiviä sen jälkeenkin, jotta ihon syvemmät kerrokset pääsevät parantumaan.

 

Ihoa voi rasvata myös ”sisältä päin”. Jotkut ovat kokeneet, että erilaiset lisäravinteet, kuten välttämättömät rasvahapot ovat auttaneet atooppista ihottumaa helpottavasti. Tutkimuksissa tällaista näyttöä ei ole voitu osoittaa. Sen sijaan D-vitamiinin positiivinen vaikutus ihon kuntoon on pystytty toteamaan. Myös erilaisten probioottien ja prebioottien vaikutuksia ihon kuntoon tutkitaan.

Rauhoita yöt

Atooppinen ihottuma ja uni yhdistelmää helpotetaan parhaiten hyvällä hoidolla ja unihygienialla. Atooppisen ihottuman hankalimpia ongelmia on kutina, joka ajaa lapsen raapimaan hulluna ihoaan yön aikana. Herkkä ja ohut iho meneekin helposti rikki. Syntyy kierre, jossa iho menee  kutisee entistä pahemmin ja raapimista on vaikea hillitä. Vaarana ovat lapsen kynsien alla asustelevat bakteerit, jotka voivat aiheuttaa vakavan  bakteeritulehduksen.

 

Oikein hankalien öiden rauhoittamiseksi voidaankin käyttää lääkärin määräämää, kutinaa hillitseviä allergialääkkeitä. Hoitava lääkäri kartoittaa aina oirekokonaisuuden ja määrää sopivan hoidon. Reseptillä ostetuista voiteista saa KELA-korvauksen ja vaikeissa atopioissa voi hakea vammaistukea hoitokuluja kattamaan.

 

Ihon kutinaa pahentaa hikoileminen, joten atoopikon nukkumaolosuhteiden ja vuodevaatteiden tulisi olla lämpimät ja hengittävät. Tutkimusten mukaan ihminen nukkuu parhaiten melko viileässä huoneessa lämpimästi vaatetettuna. Etenkin käsien ja jalkojen lämpimänä pitäminen auttaa saamaan unen päästä kiinni.

 

Uniasujen materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Pehmeä ja turvallisesti värjätty tai värjäämätön puuvilla on yleensä paras materiaali. Toisille voivat myös sopia 100% villa tai luonnonsilkki. Nämä kannattaa kuitenkin testata, ennen kuin päivittää koko uniasuvarastonsa uusiksi.

 

Uniasuja on hyvä olla useampia, jotta asuja voi pestä riittävän usein. Rasvojen jäänteet onkin hyvä pestä päivittäin pois uniasuista etenkin raskaan lumiukkorasvauksen jälkeen.

 

Lapsen kynnet kannattaa pitää lyhyinä. Etenkin vauvojen terävät kynnet saavat aikaan verinaarmuja kutisevalle iholle. Käsien suojaamiseen voi käyttää puuvillaisia tumppuja, jotta lapsi pääsee liikkumaan yöllä vapaasti.

 

Laadukas uni on tärkeää atoopikoille, koska huonosti nukutut yöt heijastuvat usein atopiaoireilun hankaloitumisena. Isomman lapsen kanssa voi jo keskustella miksi ihoa ei kannata raapia edes öisin. Mutta lasta ei saisi syyllistää ihon raapimisesta, koska hän toimii vaistonsa varaisesti. Vanhemmilta vaaditaan ymmärrystä ja voimavaroja etenkin vaikeiden vaiheiden aikana.

 

Tutustu Bubulan uniasuihin täältä.

 

Lue myös Bubulan Kati Heiskarin tarina, kuinka hän inspiroitui kehittämään uniasuja atoopikoilla omien lasten atopiasta viisastuneena.