Uniongelmat ja raudanpuutos?
Rauta on elintärkeä hivenaine, jota tarvitsemme niin punasolujen muodostamiseksi, immuunipuolustukselle, kuin hermostommekin hyvinvoinnin edistämiseksi. Raudan puutoksen pitkittyessä voi seurata anemia. Anemialla tarkoitetaan tilaa, jossa ihmisen veren hapenkuljetuskapasiteeti on heikentynyt.
Anemia voi seurata kenelle tahansa runsaan ja äkillisen verenvuodon seurauksena. Anemiaa voivat aiheuttaa vaikkapa luuytimeen vaikuttava perussairaus, punasolujen vähäisyys tai niiden rakenteissa olevat poikkeukset.
Tavallisimmin raudanpuutoksen taustalla on kuitenkin yksipuolinen ja rautaköyhä ruokavalio (siksi kehitysmaissa raudanpuutos on niin yleistä). Mutta länsimaissa, kuten Suomessa runsas kalsiumin saanti voi monipuolisesta ravinnosta huolimatta häiritä raudan imeytymistä. Myös keliakia tai jokin muu ravinnon imeytymishäiriöitä aiheuttava perussairaus voi aiheuttaa raudanpuutosta.
Naiset ovat myös alttiimpia raudanpuutokselle kuin miehet. Naisten raudanpuutokselle altistavista riskitekijöistä kerrotaan enemmän artikkelin lopussa.
Mitä on ferritiini?
Ferritiini on raudan varastomuoto. Ferritiini on varastoituna veren plasmaan ja elimistön soluihin. Ferritiini on raudan ja valkuaisaineen (apoferritiini) yhdistelmä. Alentunut ferritiinipitoisuus seerumissa voi olla ennakoiva merkki anemiasta.
Anemia ja alhainen ferritiinitaso on aina oire, jonka perimmäinen syy tulee selvittää. Raudan puutosta hoidetaan pääasiassa monipuolisella ravitsemuksella ja suun kautta otettavalla rautalisällä.
Vakavissa raudanpuutoksissa voidaan myös harkita rautalisää suonensisäisesti mutta suurempien haittavaikutustensa ja kalleutensa vuoksi se ei ole mikään rutiinitoimenpide.
Raudanpuutos lapsilla ja aikuisilla ei ole suoraan verrattavissa keskenään. Tutkimuksissa on havaittu, että lasten eri ikä- ja kehitysvaiheissa ferritiiniarvot nousevat ja laskevat, eikä yhtenäisten suositusarvojen asettaminen ole aivan yksinkertaista, koska tutkijoille on vielä arvoitus, miksi arvot vaihtelevat. Esimerkiksi kiihkeän kasvun vaiheissa varastoraudan pitoisuus seerumissa laskee ja onkin arveltu, että kasvukipujen taustalla voisi olla raudanpuutos.
Jalkojen oudoista tuntemuksista, jotka aiheuttavat usein jalkojen liikuttelun tarvetta puhutaan myös levottomien jalkojen oireyhtymänä. Sitä esiintyy myös aikuisilla ja oireet ovat alkaneet tavallisesti jo lapsena.
Raudanpuutos ja vauvat
Pieni vauva tarvitsee rautaa kasvaakseen ja kehittyäkseen mahdollisimman hyvin. Sikiö kerää viimeisen raskauskolmanneksen aikana äidin verestä istukan kautta itselleen rautavarastot, joiden tulisi riittää ensimmäiset 6 kk. Mikäli vauva syntyy ennenaikaisena, hän ei ehdi kerryttää näitä varastoja ja siksi pikkukeskosille määrätäänkin automaattisesti rautalisä, jota annetaan yhteen ikävuoteen saakka.
Terveenä ja täysiaikaisena syntynyt vauva saa tarvitsemansa raudan ensimmäiset 6 kk äidinmaidon tai korvikkeen kautta. Sen jälkeen rautavarastot alkavat ehtyä ja vauva tarvitsee lisärautaa kiinteän ruuan muodossa. Vauvojen raudantarve on 6 – 12 kk iässä 11 mg / vrk ja 12 – 36 kk iässä 7 mg / vrk.
Yli puolivuotiaiden vauvojen lisääntynyt raudantarve johtuukin sikiöaikoina kerättyjen rautavarastojen ehtymisestä, hermoston nopeasta kehityksestä ja punasolujen määrän lisääntymisestä. Vauvan kasvaminen syö myös rautaa.
Vauvan elimistö on kuin kiihkeällä tahdilla käyvä tehdas, jonka yhtenä tärkeänä tehoaineena on rauta.
Joskus käy niin, että sikiö ei täysiaikaisuudestaan huolimatta ole saanut rautavarastojaan täyteen. Yleisin syy tähän on raskaana olevan äidin oma raudanpuutos. Vaikka neuvolassa seurataankin hemoglobiinia läpi raskauden ja suositellaan rutiinisti rautalisän käyttöä, jättää moni tuleva äiti rautalisän ottamatta. Raudan ummettava vaikutus ja kivuliaat peräpukamat tekevät vessakäynneistä piinaa.
Eikä ummetusta helpottava veden juominenkaan ole muutenkin tihentyneestä virtsaamisentarpeesta kärsivän naisen lempijuttuja.
Olisikin tärkeää seuloa kunnolla ne äidit, joiden on syytä nauttia rautalisänsä sivuvaikutuksista huolimatta. Mikäli raskauslabroihin kuuluisi rutiinisti myös varastorautojen arvointi, voitaisiin ennaltaehkäistä syntyvien vauvojen raudanpuutosta. Neuvolassa sormenpäästä otettava hemoglobiini kun antaa vain viitteellisen arvon.
Naiset ovat alttiita raudanpuutokselle
Naisten biologia altistaa jo valmiiksi raudanpuutokselle. Miehet kun eivät menetä kerran kuukaudessa valuvan kuukautisveren mukana rautaa elimistöstään.
Tyypillisimmät altistavat syyt raudan puutokselle naisilla
- Runsaat kuukautiset
- Useat perättäiset raskaudet
- Tiheästi toistuva verenluovutus
- Imetymishäiriö, kuten keliakia tai allergia
- Suoliston verenvuoto
- Anoreksia
- Vegaani/kasvisravinto
- Runsas maidon käyttö (myös soijamaito)
- Runsas kofeiinin käyttö
- Tietyt lääkeaineet
- Runsas liikunta
- Raskaus
Monipuolista kiinteää ruokaa
WHO on huolissaan vauvojen ja lasten raudansaannista, etenkin kehittyvissä maissa, joissa ravinnon yksipuolisuus ja äitien matala koulutustaso altistaa vauvoja ja pikkulapsia raudanpuutokselle. Vaikka rintamaidon ja imetyksen katsotaankin hyödyttävän lasta aina kaksivuotiaaksi saakka, WHO korostaa sen ohella myös laadukkaan ja riittävän kiinteän ravinnon merkitystä.
Äidinmaidon rautapitoisuus on hyvin pieni (vain 0,1 mg / l), että vauvan tulisi nauttia sitä 11 litraa / vrk, saadakseen siitä kaiken tarvitsemansa raudan. Melkoinen urakka, vai kuinka?
On siis paljon tehokkaampaa ja vauvaystävällisempää tarjota pikkuiselle rauta- ja C-vitamiinipitoisia kiinteitä ruokia. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, kun taas kalsium taas estää imeytymistä. Rautalisää käytettäessä onkin hyvä pitää muistissa kahden tunnin sääntö. Ei maitoa tai kalsiumvahvistettuja kasvimaitoja kahta tuntia ennen tai jälkeen rautalisän nauttimisen.
Luonnollisimmin rauta imeytyy ihan tavallisesta ruuasta ja raudanpuutosepäilyiden täyttyessä, ravintoon tulisi aluksi lisätä rautapitoisten ruokien valikoimaa ja määrää. Rautavarastojen kertyminen kestää ja lääkärin määräämän lisäraudankin myötä vaikutukset voivat näkyä hitaasti.
Rautapitoisia ruoka-aineita
- Täysjyväviljat
- Lisärautaa sisältävät puurohiutaleet
- Naudanliha
- Parsakaali
- Linssit ja pavut
- Soijarouhe
- Maksamakkara
- Veriohukaiset
- Kananmuna
- Viikunat
- Luumu
- Kuivattu oregano, persilja ja basilika
- Tölkkisardiinit, tonnikala
- Pähkinät, manteli, cashew-pähkinät
- Kvinoa
- Vihreät lehtivihannekset (huomioi nitraattipitoisuus)
Tunnetko jo Finelin mainion sivuston? Löydät sieltä kätevän työkalun, jonka avulla voit tutkia eri ruokien ja ravintoaineiden rautapitoisuuksia. Käy tutustumassa Finelin sivustoon.
Raudanpuutos lapsilla
Raudanpuutoksesta keskustellaan paljon sosiaalisessa mediassa ja moni vanhempi onkin halukas kääntämään tämänkin kiven esimerkiksi uniongelmian ratkaisemiseksi. Jos epäilee lapsellaan raudanpuutosta, on parasta varata aika lastenlääkäriltä ja keskustella asiasta enemmän. Mikäli lääkäri arvioi, että on syytä epäillä raudanpuutosta, hän tekee lähetteen verikokeisiin. Jos raudanpuutos ilmenee, sama lääkäri ohjaa rautalisän ja seuraa sen vaikutusta.
Vaikka rautaa saadaankin ihan tavallisesta ravinnosta, niin se ei ole aivan ongelmaton lisäravinteena. Raudalla on usein voimakkaasti ruuansulatuselimistöä ärryttävä vaikutus, joka voi näkyä vatsakramppeina, pahoinvointina, ummetuksena, tai jopa ripuloimisena. Ylimääräinen rauta tekee verestä otollisemman kasvualustan haitallisille bakteereille ja rasittaa lasten herkkää maksaa. Eräät perussairaudet voivat altistaa raudan kertymiselle. Siksi on tärkeää, että lasten raudanpuutosta hoidetaan vain osaavan lastenlääkärin johdolla.
Ennen kuin varaa ajan lääkärille, kannattaa pohtia mitkä kaikki oireet ja tekijät voisivat viitata lapsen raudanpuutokseen. Ohessa listausta yleisimmistä syistä eri ikäisillä lapsilla.
Tyypillisimmät syyt vauvaikäisten raudanpuutokselle
- Äidin raudanpuutos raskauden aikana
- Ennenaikainen syntymä
- Täysimetys, joka on jatkunut yli 6 kk
- Hyvin verkkainen tahti kiinteitä ruokia aloittaessa
- Yksipuolinen tai niukkarautainen kiinteä ravinto
Vauvaikäisten raudanpuutosoireita
- Kalpeus
- Velttous ja väsyneisyys
- Tummat varjot silmien alla (oireena myös atooppisilla lapsilla)
- Heikko kasvu
- Tiheä hengitystaajuus levossakin
- Viivästynyt kehitys (puhe, motorinen)
- Kylmät jalat ja kädet
- Huono ruokahalu
- Yleinen rauhattomuus
- Epätavallisen punainen kieli
- Kalpeat limakalvot
- Suun haavaumat
Tyypillisimmät taapero- ja leikki-ikäisten raudanpuutoksen syyt
- Suuri lehmän-/kalsimoidun kasvimaidon määrä ravitsemuksessa (710 ml < / vrk)
- Krooniset infektiot
- Keliakia
- Vegaani/Kasvisruokavalio
- Vähän rautaa tai C-vitamiinia sisältävä ruokavalio
- Ylipaino
Taapero- ja leikki-ikäisten raudanpuutosoireita
- Kalpeus
- Velttous ja väsyneisyys
- Tummat varjot silmien alla (oireena myös atooppisilla lapsilla )
- Hidastunut kasvu
- Tiheä hengitystaajuus levossakin
- Kehityksen viivästymää
- Kylmät jalat ja kädet
- Kalpeat limakalvot
- Epätavallisen punainen kieli
- Käyttäytymisen säätelyhaasteet
- Huono ruokahalu
- Levottomat jalat etenkin levossa
- Halu syödä epätavallisia asioita, kuten multaa, hiekkaa, jäätä…
- Kasvukivut
- Päänsäryt
- Ärtyisyys ja kiukkuisuus
Lähteet: Mayo-Clinic, Parks, D. 2019. Iron deficiency in children: Prevention tips for parents
Ritola, I.2018. Lasten raudanpuute-oireet.
Sinisalo, M. & Collin, P. Raudanpuuteanemian syyt on aina selvitettävä.
Uniongelmat ja raudanpuutos
Vaikka raudanpuutoksella ja uniongelmilla voi olla yhteys toisiinsa, on raudanpuutos vain hyvin harvoin ainoa syy levottomiin öihin. Tai levottomat yöt olisivat ainoa raudanpuutoksesta kielivä oire. Ammattitaitoinen ja eettisesti toimiva lääkäri ei ohjaa vauvaikäistä verikokeisiin pelkän heräilyn vuoksi, vaan tutkimustarvetta tulisi tukea myös muut mahdolliset oireet. Koska rautavarastojen kerryttämiseenkin menee oma aikansa, olisi vanhempien hyvä kokeilla myös perinteisempiä vuorovaikutuksellisia ja unenhuollisia menetelmiä.
Koska uniongelma yleensä muodostuu kerrostuneista syistä, voi käydäkin niin, että raudanpuutoksen korjaannuttua heräily jatkuu, koska muihin syihin ei olle kiinnitetty huomiota tai niitä muutettu toimivimmiksi.
Useimmissa uniogelmissa unen huoltoon, vuorovaikutukseen ja päivärytmiin tehdyt järkevät ja johdonmukaiset muutokset auttavat hämmästyttävän nopeasti.
Eikä unenhuollolliset muutokset ole pahasta, vaikka taustalla olisikin raudanpuutos. Vauvan kasvaessa unirutiineja on tarpeen muutenkin päivittää. Hyvät rutiinit ja monipuolinen ravitsemus pitävät yllä tasapainoa. Uniongelmien ratkaisu piilee hyvin harvoin pelkästään pillerissä, vaan vaatii muutoksia myös vuorovaikutukseen, unirutiineihin ja rytmiinkin.
Lue tästä Lääkärilehdessä julkaistu artikkeli lasten raudanpuutoksesta ja sen syistä. Artikkelin ovat kirjoittaneet Suomen johtavat rauta-asiantuntijat.
Pikkulasten unipulmiin saat apua Muksuperheen unen Pikkulasten unipulmat 2-4 -vuotiaat -infopaketista, jossa on paljon lempeitä vinkkejä tavallisimpien nukkumiseen liittyvien haasteiden selättämiseksi. Ota ne heti käyttöösi, niin voit yllättyä, kuinka illat ja yöt alkavat parantua!
Mikäli olet raskaana tai 0-4 -vuotiaan lapsen vanhempi, niin käy tutustumassa tekemääni verkkovalmennusvalikoimaan sekä muihin unen infopaketteihin täällä. Mikäli et vielä tunne minua, niin olen Sari Tammikari, Muksuperheen unen perustaja (yli 20 k jäsentä), pediatrinen unihoitaja, terveydenhoitaja sekä mukana muun muassa asiantuntijaryhmässä, joka vastaa Tampereen ammattikorkeakoulun pediatrisen uniohjaajakoulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Täältä pääset tutustumaan koko valikoimaan!
Tästä suoraan yksittäisiin verkkovalmennuksiin:
👶 Vauvan unineuvola – unitukea vauvan ensimmäiselle vuodelle (0-12 kk)
👶 Vauvan rutiini ja rytmin tukeminen (0-3 kk)
👶 Yösyöttöjen purkaminen (6 kk+)
👶 Tutti tutuksi ja tutista eroon. Milloin tutin voi ottaa käyttöön, kuinka luopua ja tarvitaanko tuttia?
🧒 Pikkulasten (2-4 v.) unipulmat rauhoittavista iltarutiineista painajaisten käsittelyyn sekä pikkusisaruksen tuloon