Raaseporin sairaala

Sairaalaunikoulu auttaa nopeasti, kun vauvan uniin pitää saada parannus vanhempien voimavarojen loppuessa. Kolmessa yössä useimmat vauvat oppivat nukahtamaan itsenäisesti ja vanhemmat saavat tarvitsemansa levon, jotta osastolta saatuja ohjeita olisi helpompi soveltaa jatkossakin. Pitkäkestoisen tuloksen ylläpitäminen vaatii aina opittujen uusien käytäntöjen jatkamista myös kotona. 

Sairaalaunikouluista liikkuu vanhempien keskuudessa ikäviä mielikuvia. Mielikuvissa lapset hylätään oman onnensa nojaan ja he traumatisoituvat  pysyvästi ja syvästi. Onko näin, vai ei? Muksuperheen uniohjaaja lähti ottamaan asiasta selvää Raaseporin eli Tammisaaren sairaalaan. Tästä linkistä pääset lukemaan Uniliiton Uniuutisiin kirjoitetun artikkelin vierailusta.


Sairaalaunikoulu auttaa nopeasti

Sairaalaunikouluja pidetään ympäri Suomea ja niihin pääsee vain lääkärin lähetteellä. Yleensä perheessä on ajauduttu vähitellen kohti resuisia öitä ja vanhemmilla ei enää ole muita keinoja rauhoittaa vauvan öitä. Sairaalaunikouluun tarvitaan aina lähete lääkäriltä. Ehtona on useinmiten, että kotona on koetettu ensin jotain unikoulua ja vanhempien väsymystila on vaikea. Sairaalaunikouluihin on yleensä jonoa, joten aivan viime tinkaan ei kannata odotella. Lasten yläikärajakin on 18 kk, koska sitä vanhemmilla lapsilla unihaasteet ovat monitahoisempia ja vaativat erilaista lähestymiskulmaa.  

Lääkäri tarkastaa jokaisen lapsen ennen unikoulun aloittamista. Mahdollisten terveydellisten haasteiden tulee olla hoitotasapainossa ennen unikoulun aloittamista. Sairaalaunikoulussa lasta ei syötetä öisin. Siksi unikoulun alaikäraja on 6 kk ja lapsen tulee syödä jo kiinteää ruokaa, jota tarjotaan osastolla unikoululaisille.

Sairaalaunikoulussa käytetään menetelmänä pistäytymistä ja tassuttelua. Lasten hyvinvointia valvotaan myös monitoreiden avulla, joista hoitajat näkevät lapsen käyttäytymisen. Kokeneet hoitajat osaavat erottaa, milloin lapsella on aidosti hätä ja hän tarvitsee pidempää lohduttelua. He osaavat tauottaa pistäytymisvälit sopiviksi ja antaa lapselle myös tilaa rauhoittua itsenäisesti. Lapsen kyky vaistota hoitajansa mielentila on hyvin herkkä ja hoitajan johdonmukainen tyyneys auttaa heitäkin tyyntymään nopeammin. Kun osastolla vietetään myös päivät, syöden ja ulkoillen, omahoitaja tulee lapselle ja vanhemmillekin tutuksi. Omahoitaja seuraa perheitä koko viikonlopun ja antaa samalla  henkilökohtaista ohjausta. Vanhempienkin itsevarmuus kasvaa yleensä nopeasti viikonlopun aikana, kun he näkevät miten lapsi alkaa syödä reippaammin ja kuinka pirteä ja hyväntuulinen hän on hyvien yöunien jälkeen. Lasten ja vanhempien toipuminen on nopeaa, kun apua saa oikeaan vaiheeseen. 

Sairaalaunikoulu ei siis ole ensimmäinen oljenkorsi, johon tartutaan, kun lapsi nukkuu hieman huonosti. Mutta kun mielessä alkavat pyöriä toistuvasti haaveet arjesta pakenemisesta tai pelkäät romahtavasi, ei kannata arastella, vaan pyytää rohkeasti apua. Sairaalaunikoulu auttaa kun voimat ovat loppumassa ja huoli on suuri.

 

Harkitsetko sairaalaunikouluun hakeutumista?

Jos nämä seikat sopivat perheesi tilanteeseen, kannattaa pyytää lähete sairaalaunikouluun ja keskustella asiasta neuvolassa. 

  1. Lapsesi on 6-18 kk ja syö kiinteää ruokaa
  2. Lapsesi herää 5-10 kertaa yön aikana
  3. Lapsesi ei osaa nukahtaa itsenäisesti ja vaatii aina herätessään aktiivisen nukuttamisen
  4. Lapsesi syö öisin useita kertoja ja isoja määriä maitoa
  5. Lapsesi ei ole kiinnostunut päivisin syömisestä tai syö hyvin nirsosti
  6. Olet kokeillut ainakin yhtä unikoulua kotona tuloksetta
  7. Pinnasi alkaa kiristyä aina iltaa kohti
  8. Et enää nauti lapsesi kanssa olemisesta ja tunnet olevasi vankilassa omassa kotonasi
  9. Alat unohdella asioita ja nukahdella auton rattiin
  10. Pelkäät menettäväsi itsehillintäsi lapsen takertuessa sinuun
  11. Sinua itkettää/suututtaa/ahdistaa koko ajan

 

 

Raaseporin sairaalan hoitajat ovat kokeneita lastensairaanhoitajia