Refluksivauva unihaasteet helpottuvat pystyasennossa

Refluksivauvan unihaasteet ovat tuttuja monille perheille. Pahimmillaan vauva alkaa itkeä välittömästi kimeää kipuitkua, kun hänet koettaa asettaa nukkumaan selinmakuuasentoon. Niinpä moni refluvauvan vanhempi onkin ohjautunut nukuttamaan vauvaansa niin, että vauva nukkuu pystymmässä asennossa. Ajautuen lopulta itse vakavaan uupumuksen tilaan. Voiko asioille tehdä jotain?Muksuperheen uni -blogin vieraana on tällä kertaa Refluksilapset ry:n puheenjohtajaa, Annukka Moilanen. Annukka työskentelee toimintaterapeuttina, imetyskouluttajana ja on perehtynyt allergikkojen, aistiyliherkkien, sekä refluksivauvojen oireiden helpottamiseen. Annukka ottaa vastaan asiakkaita Helsingin Kulosaaressa Mommy&Me yrityksen tiloissa. Annukka kertoo Muksuperheen uni -blogin lukijoille kuinka refluksin kanssa voi tulla toimeen. 

 

Mitä on refluksi?

 

Refluksilla tarkoitetaan mahan sisällön virtaamista ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Refluksi voi olla kaikkea normaalista fysiologisesta ilmiöstä vaikeaoireiseen ja -hoitoiseen refluksitautiin ( GERD ). On arvioitu, että noin 3-7% lapsista kärsii refluksioireista. Lasten refluksi on erityisen ongelmallista vauvoilla ja pienillä lapsilla, jotka eivät pysty ilmaisemaan sanoin omia oireitaan. Vanhemmat ovat usein hämmentyneitä vauvan itkuisuudesta ja rauhattomista unista.

 

Tyypillisin refluksin oire vauvoilla on oksentelu ja pulauttelu, joita voi tulla useita kymmeniä kertoja vuorokaudessa, myös 1-2h viiveellä syömisestä. On myös mahdollista, että refluksitautia sairastava lapsi ei oksenna ollenkaan. Tällöin puhutaan silent refluksista. Silent refluksissa vauvalla ilmenee ruoan takaisinvirtausta, mutta sen sijaan, että vatsansisältö tulisi ulos pulauttamalla, se virtaa edestakaisin ruokatorvessa. Usein silent refluksi on nk. perinteistä refluksia kivuliaampi. Refluksivauva muuttuu usein itkuiseksi, kun hänet laskee makuuasentoon ja itku loppuu välittömästi vanhemman nostaessaan vauvan syliin ja pystympään asentoon.

 

Refluksivauvojen tyypillisimmät oireet

 • yskiminen ja rohiseminen syömisen aikana ja sen jälkeen
 • poikkeuksellisen runsas nieleskely ja hikkailu
 • itkuisuus (yli 4 h päivässä, yli 4 viikon ajan)
 • äänen käheys
 • syömisongelmat
 • vartalon voimakas kaarelle vetäminen
 • ylijäntevyys
 • hengitystietulehdukset
 • apneakohtaukset
 • korvatulehdukset
 • kasvun ongelmat.

 

Mistä refluksi johtuu?

 

Refluksioireilu kuuluu vauvojen normaaliin kehitykseen, joka johtuu ruokatorven alemman sulkijalihaksen (=ylemmän mahanportin sulkijalihas) satunnaisesta ja itsestään syntyvästä supistelusta ja laajenemisesta. Supistelua ja laajenemista esiintyy imeväisillä tiheästi erityisesti heti syömisen jälkeen ja makuuasennossa. Refluksitaudin taustalta voi löytyä rakenteellinen vika (ruokatorven alasulkijalihaksen kehittymättömyys ), ruokatorven motoriikan poikkeavuus, mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen, palleatyrä tai ruoka-allergia. Maitoallergiasta kärsivät vauvat voivat joskus oireilla lisääntyneellä oksentamisella tai pulauttelulla.

 

Refluksia esiintyy kaikenikäisillä vauvoilla, vastasyntyneestä alkaen. Vauvojen itkuisuus on korkeimmillaan yleensä 4-8 viikon iässä, jolloin myös pulauttelun esiintyvyys alkaa lisääntyä merkittäväksi. Kolmen kuukauden ikäisistä vauvoista yli 90% pulauttelee ja suurimmillaan pulauttelun esiintyvyys on 4-5 kuukauden iässä. Vielä vuoden iässäkin vajaa 10 prosenttia vauvoista pulauttelee eli heillä ilmenee refluksia ruokatorveen.

 

Jos vauva on pääasiassa tyytyväinen, syö hyvin ja paino nousee, ei runsaastakaan pulauttelusta tarvitse olla huolissaan.

 

Vaikea refluksi vaatii moniammatillista hoitoa

 

Vaikka pulauttelu ja normaaliin kehityksen kuuluva refluksinomainen oireilu onkin tavallista, eikä siitä tarvitse huolestua. Sen sijaan osalla vauvoista oireilu on runsasta ja vaikeaa. Tällöin taustalla olevat terveydelliset syyt on tarpeen selvittää huolellisesti.

 

Vaikeaan refluksiin liittyviä oireita

 • Lisääntynyt ja runsas itkuisuus
 • Hengitysvaikeudet
 • Syömisvaikeudet
 • Kehon jännitetilat
 • Pätkittäinen uni 
 • Kasvun hidastumista
 • Ruokatorven tulehdusta

 

Refluksioireet kannattaa aina ottaa puheeksi neuvolassa, jossa tehdään alkuarvio. Jos oireet ovat vakavat, neuvolalääkäri kirjoittaa lähetteen erikoissairaanhoidom lisätutkimuksiin.Mikäli haluaa kääntyä yksityisen lääkärin puoleen aika kannattaa varata  lasten ruuansulatuselimistön hoitoon erikoistuneelle ( gastroenterologi ) lääkärille, jotta refluksioireiden hoitaminen saataisiin käyntiin mahdollisimman pian. Lääkäri voi ohjata asiakkaan myöhemmin allergialääkärin vastaanotolle. Refluksin taustalla olevien mahdollisten allergioiden selvittäminen on myös tärkeää.

 

Refluksia ja sen oireita voidaan helpottaa sekä mahdollisen läähehoidon, että toiminnallisen ohjeistuksen avulla. 

 

Refluksioireiden helpottaminen kotikonstien avulla

 

Refluksioireiden helpottaminen ei aina tarvitse lääkkeellistä hoitoa, vaan yksinkertaisten kotikonstien avulla voi helpottaa monia oireita.

 

Refluksioireita lievittäviä kotikonsteja:

 • Vauvan pitäminen pystyasennossa ( kantoliina, kantoreput, sitterit..)
 • Paineen välttäminen pallean alueella ( kantoasennot, nukkuma-asento, hoitoasento )
 • Syömisen rytmittäminen ( mahan ylitäyttymisen/täysin tyhjentymisen välttäminen )
 • Tauko syömisen ja makuuttamisen välillä ( vähintään 20 min )
 • Nukuttaminen kylkiasennossa ( vasen kylki )
 • Nukuttaminen 30 asteen kulmassa
 • Tutin käyttäminen
 • Rauhallinen ja kiireetön elämänrytmi
 • Täysimetys ja äidin imetysdieetti
 • Vauvan röyhtäyttäminen ( myös syötön aikana )
 • Käytä keittosuolatippoja nenäkarstan pehmentämiseen

 

Refluksin lääkkeellinen hoito on aina hoitavan lääkärin vastuulla, eikä omatoimisesti tulisi kokeilla mitään lääkevalmisteita refluksioireiden helpottamiseksi.

 

Useimpien vauvojen refluksioireet helpottuvat spontaanisti ajan kanssa, vauvan kasvaessa, alkaessa syödä enenevissä määrin kiinteää ruokaa ja noustessa pystyasentoon. Allergioista johtuva refluksioireilu voi helpottaa varsin nopeasti oikean ruokavalion löytymisen myötä.

 

Refluksivauvan unihaasteet 

 

Refluksivauvojen unihaasteet johtuvat sekä anatomisista, että fysiologisista syistä. On ilmiselvää, että makuuasennossa vatsan sisältö pääsee helpommin nousemaan ruokatorveen ja refluksioireilua esiintyy enemmän kuin pystyasennossa.

 

Siksi refluksioireet usein haittaavat sekä nukahtamista, että unessa pysymistä. Refluksivauvan unelle on tyypillistä katkonaisuus ja he saattavat heräillä kymmeniäkin kertoja yössä, jolloin uudelleen rauhoittuminen voi olla vaikeaa ja itku saattaa alkaa heti makuulle laskettaessa. Niinpä vanhemman vaistomainen halua onkin syöttää vauva uneen, mikä taas aktivoi refluksioireilua.

 

Refluksivauvat usein myös rohisevat, kuorsaavat tai nieleskelevät unissaan.  Nenän tukkoisuus voi myös tehdä unesta levotonta. 

 

Tyypillinen nukkuma-asento refluksioireilevalla vauvalla on pää voimakkaasti taaksepäin vedettynä.  Ja refluksivauvojen päiväunet voivat olla vain yhden unisyklin mittaisia torkkuja.

 

Mikäli univaikeudet johtuvat refluksioireilusta, vauva ei yleensä rauhoitu tavanomaisilla apukeinolla. Pelkissä uniassosiaatiopulmissa vauva rauhoittuu yleensä melko nopeasti, kun rauhoitteluun tarjotaan hänen assosiaationsa mukaista keinoa. 

 

Refluksivauvalla uniassosiaatio-ongelma ja refluksioireiden aiheuttama kokonaisuus on usein haastava. Tällöin heräilyä ylläpitävä uniassosiaatio-ongelma jää usein vaikuttamaan vielä refluksioireilun väistyttyäkin. Seuraava askel onkin ohjata vauvaa pois heräilyä aiheuttavasta uniassosiaatiosta.

 

Refluksivauvojen uniongelmien hoitaminen on usein helpompaa asiaan perehtyneen uniohjaajan tukemana. Uniongelmien hoitaminen vie yleensä pitkään ja siinä edetään askel kerrallaan. 

 

Refluksivauvan hoito on  haastavaa vaatien vanhemmilta kärsivällisyyttä ja voimia, joita yöllinen valvominen verottaa. Oireiden helpottaminen sopivalla lääkehoidolla, ruokavaliolla ja nukkuma-asennolla varmistaa tärkeän levon niin vanhemmille kuin vauvallekin.

 

Refluksivauvan unihaasteiden helpottaminen

 

Refluksivauvan unta voi tukea monin keinoin. Vauva tulisi pyrkiä saamaan mahdollisimman rentoutuneeksi ja rauhalliseksi ennen sänkyyn laittamista. Jo ihan pienellekin vauvalle kannattaa luoda joka ilta mahdollisimman samanlaisina toistuvat iltarutiinit. Lämmin kylpy, vauvahieronta, kapalointi, rauhoittavan musiikin kuunteleminen jne. ovat kokeilemisen arvoisia keinoja. Vauvan nukkumisympäristön on hyvä olla riittävän hämärä, sopivan viileä ja ympäristön ärsykkeiltään vähäinen.

 

Refluksivauvan unimuistio

 • Huolehdi, että syömisen ja nukkumaanlaittamisen välissä on vähintään 30 min
 • Röyhtäytä vauva aina huolellisesti syöttöjen jälkeen ja syöttöjen välissäkin
 • Varmista, että vaippa ei ole liian kireällä, jotta vaippa ei puristaisi vatsaa
 • Käytä turvallisia nukkumatukia ja kohota vuoteen yläpäätyä, jotta asento olisi mukava
 • Käytä lääkärin määräämää, takaisinvirtausta ehkäisevää lääkettä aina syöttöjen yhteydessä
 • Pidä yöllä riittävän pitkä väli syöttöjen välillä, jotta maha ehtii tyhjentyä
 • Esittele vauvalle tutti ( Tutti tutuksi ohjeiden avulla se onnistuu )

 

Refluksivauvaa ei kannata syöttää uneen vaan syömisen ja nukahtamisen välin olisi hyvä olla vähintään 30 minuuttia. Huolellinen röyhtäyttäminen on tärkeä ennaltahekäisevä toimi syötön lopussa ja syötön aikanakin. 

 

Yöpuvun ja vaipan on hyvä olla sellaiset, että ne eivät purista vauvaa vatsasta. Näin paine ei nosta mahan sisältöä ruokatorveen.

 

Kiinnittämällä huomiota vauvan nukkumisasentoon voidaan usein helpottaa unta häiritsevää takaisinvirtausta. Omalle vauvalle sopivista ja turvallisista keinoista kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Selällään nukuttaminen yleensä pahentaa oireita, joten sängyn päädyn kohottaminen jalkojen alle asetettujen korokkeiden avulla voi auttaa. Tällöin tulee huolehtia, ettei vauva pääse valumaan nukkumisen aikana. Tähän tarkoitukseen sopii turvalliset nukkumistuet, joihin voit tutustua täällä.

 

Nukkumistukien avulla vauvaa voi nukuttaa turvallisesti myös kylkiasennossa. Nukkumistukia ei tulisi käyttää perhepedissä, koska vaarana on tuen keikahtaminen epävakaalla alustalla vanhempien liikehtimisen vuoksi.

 

Mikäli vauva pulauttelee tai oksentelee runsaasti öisinkin, on hyvä keino pedata valmiiksi useampi lakana päällekkäin, jolloin välttyy yöllä suuremmilta lakanoiden vaihdoilta voidessaan vain napata päällimmäisen märän lakanan pois.

 

Päiväunilla refluksivauva usein nukkuu mielellään kannettuna tai vanhemman sylissä rintakehää vasten pystyasennossa.  Painavan  vauvan jatkuva kantaminen voi muodostua kuitenkin raskaaksi, joten oireiden helpottaminen sopivan lääkehoidon ja mahdollisen ruokavalion avulla olisi tärkeää.

 

Tutin imeminen  lieventää tutkimusten mukaan vauvojen refluksioireilua. Tutin imeminen ei täytä vauvan masua mutta lisää syljen eritystä joka laimentaa väkevää mahansisältöä. Tutin imemisen nukkuessa on myös todettu suojaavan kätkytkuolemalta.

 

Lisää tietoa refluksista löydät Refluksilapset ry:n sivustolta.

Toimintaterapeutti Annukka Moilanen http://www.pienetsydamella.fi/

 

4 kommenttia

 1. Hilda 23.8.2020 klo 12:51

  Meillä silent refluksi tai AIR (ilmaa meni mahaan ja se aiheutti refluksia) vauvan ongelmat loppuivat samantien, kun asiantunteva yksityislääkäri leikkasi kireän huuli- ja kielijänteen. 3kk ressukka kärsi joka syönnin jälkeen. Illat ja yöt oli yhtä huutoa. Selkäkaarelle vääntyneen sitten nukahti joka yö kantoliinaan. Oli se kauheaa aikaa. Kolmella eri lastenlääkärilläkin käytiin ja kommentit oli että lapset nyt vain itkee ja silent refluksi on jotain mitä internetistä ei pidä lukea.
  Neuvolassa ei uskottu olevan ongelmia, sillä painoa tuli ja nukuttinkin 4h yössä, joka kylläkin 10min pätkissä.
  Suomalaiseen terveydenhuoltoon on usko loppunut.  • Muksuperheen uniohjaaja 24.8.2020 klo 05:18

   Kokemuksesi on valitettavan tavallinen. Kieli- ja huulijänteiden kireyttä tunnistetaan huonosti. Hälytyskellojen tulisi aina soittaa, jos imuotteessa on jotain haasteita. Kun vauva imee rintaa oikein, ei pitäisi juurikaan kuulua erityisiä ääniä. Silloin syöminen on tehokasta ja vauva nielee vähemmän ilmaa. Kiitos tärkeän asian esiin nostamisesta. 2. Heli 27.8.2020 klo 17:05

  Useampi lakana oli meillä huono ajatus, koska ne kastuivat lähes kaikki kerralla läpi. Kosteussuoja (hengittävä), lakana, iso froteepyyhe kaksinkerroin, päälle hyvin imevä paksumpi harso ja iso tyynyliina tai pieni lakana oli meillä sopivampi kombo. Näitä kaikkia oli sängyn vieressä pino, että sai yöllä kätevästi vaihtaa, jos/kun oli tarvetta.