Refluksivauvan nukkuminen helpottuu asentohoidon avulla
Refluksivauvan nukkuminen on usein itkuista puuhaa. Syömisen jälkeinen pulauttelu on tyypillistä imeväisille, kun vauvan mahasta poistuu ruokailun jälkeen ylimääräinen maito. Osalle vauvoista voi kuitenkin kehittyä kivulias refluksivaiva, joka tekee makuuasennossa olemisesta tuskallista. Niinpä ainoa tapa saada vauva nukkumaan on voinut olla nukuttaminen pystyasennossa kantamalla tai tuolissa istuen, vauva rinnan päällä maaten.
Kerrassaan hankalaa ja väsyttävää asentohoitoa vauvojen refluksiin. Eikä aina niin turvallistakaan…
Refluksivauvojen nukkuminen helpottuu asentohoidon avulla
Asentohoidolla tarkoitetaan lääketieteessä oireiden helpottamista tai ennaltaehkäisemistä asettamalla potilas asentoon, joka lisää potilaan hyvinvointia. Makuuasennossa oleville potilaille voidaan käyttää erilaisia apuvälineitä tukemaan asentoa, jossa potilaan on helppo olla.
Lähes jokainen raskaana ollut äiti on käyttänyt raskauden loppuvaiheessa asentohoitona tyynyä reisiensä välissä tai mahansa alla, varmistaakseen mukavan nukkuma-asennon. Tähän tarkoitukseen voi käyttää mm. imetystyynyä, jolla on vauvan syntymänkin jälkeen paljon hyviä käyttömahdollisuuksia!
Refluksissa on kyse siitä, että mahan hapan sisältö nousee ruokatorveen ja aiheuttaa siellä kivun ja polttelun tunteita. Useimmilla pikkuvauvoilla on jonkin verran refluksioiretta, koska mahanportin sulkijalihas ei vielä kykene sulkemaan mahan sisällön pääsyä ruokatorveen. Vauvan kehittyessä ja noustessa omatoimisesti pystyasentoon, vaiva yleensä helpottaa. Sulkijalihas napakoituu ja painovoima pitää ruokasulan mahassa. Myös kiinteiden syöminen usein helpottaa refluksia.
Refluksikoille nukkuminen vasemmalla kyljellä tai ylävartalo kohoasennossa helpottaa yöllistä mahan korvennusta. Kun tukena on toimiva lääkitys ja säännöllinen ruokarytmi, oireiden helpottaminen voi olla merkittävää.
Refluksikkovauvoille tulisikin rytmittää syöttämistä niin, että maha ei olisi liian täysi mutta ei pääsisi myöskään tyhjenemään kokonaan. Refluksikkoja hoitavat lääkärit kertovat, että refluksikkovauvojen perheissä päädytään usein tiheän yöllisen syömisen kierteeseen, joka ylläpitää ongelmaa. Kun mahan sisältö polttaa ruokatorven alaosaa, vauva haluaa syödä. Syöminen helpottaa hetkeksi kipua ja tuottaa mielihyvää mutta täyttää vatsaa , jolloin mahan sisältö alkaa taas nousta helpommin ruokatorveen.
Lääkärit ohjeistavatkin käyttämään vauvoilla tuttia. Tutin imeminen tuottaa sylkeä, joka helpottaa korvennuksen tunnetta. Ja imemisen mielihyvä tuottaa vauvan aivoissa endorfiineja.
Silloin oireiden helpottamiseen tehoaa pidemmät ruokailuvälit, huolellinen röyhtäytys, toimiva tukilääkitys ja asentohoito.
Lisää refluksin syistä ja oireista voit lukea täältä.
Turvalliset nukkumatuet
Kuinka vauva saadaan pysymään yön aikana asennossa, joka helpottaa refluksioireita? Monissa perheissä vauvan sänkyyn on aseteltu lakana-tai pyyherullia, päätyä on kohotettu ja keksitty muita kikka kolmosia. Yhtä kaikki, kotikonstit eivät aina toimi tai ole turvallisia. Vauva voi valua tahattomasti väärään asentoon, pyyherulla purkautua ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.
Tai pienokainen putoaa nukkuessaan vanhemman rintakehän päällä.
Belgialainen Doomoo on tarttunut tähän haasteeseen ja tuonut markkinoille turvalliset nukkumistuet. Kaikki Doomoon tuet ovat pestäviä. Vauva pysyy tukevasti paikoillaan leveiden ja pehmeiden tarrakiinnitteisten hihnojen ja siirrettävien stoppareiden avulla, joilla vauvan asentoa saa tuettua halutulla tavalla. Esimerkiksi koliikkivauvojen rauhoittumista usein helpottaa, jos jalat saavat olla sikiöasennossa vauvan levätessä.
Doomoon nukkumatukiin voit tutustua oheisesta videosta, jossa Kiddex Oy:n Jonna Holmberg kertoo lisää aiheesta. Jonnalla on omakohtaista kokemusta refluksivauvan hoitamisesta ja nukkumiseen liittyvistä haasteista.
”Kunpa olisin silloin tiennyt näistä tuotteista, niin elämämme olisi voinut olla paljon rauhallisempaa.” Jonna totesi viime kesänä Muksuperheen uniohjaajalle.
Nukkumistukien turvallinen käyttö edellyttää, että vauvaa nukutetaan omassa sängyssään. Perhepedissä tuki voi keikahtaa epävakaalla alustalla, kun vanhemman liikehtivät yön aikana.