Perhepeti turvallisesti

Vauva nukkuu äidin vieressä

Perhepeti voi olla juuri sinun perheellesi paras tapa nukkua. Kun kiinnität muutamaan seikkaan huomiota, voit olla varma, että perhepeti on turvallinen. Kun vauva nukkuu äidin lähellä, imettäminen on vaivatonta.

Moni äiti haaveilee vauvan nukuttamisesta vieressä mutta perhepedin turvallisuus voi mietityttää. Joskus äitiä jännittää ajatus vauvan päälle kierähtämisestä, että unet voivat jäädä hauraiksi. Seuraamalla turvallisen perhepedin sääntöjä, on helpompi rentotua ja nauttia vauvan läheisyydestä.

Perhepedissä nukkuminen

Vaikka kuinka tekisikin mieli ottaa vastasyntynyt vauva kainaloon nukkumaan, suositus olisi odottaa ainakin siihen saakka, kunnes vauva on 4 kk ikäinen. Nukuta vauvaa 4 kk ikään saakka kapaloituna erillisellä alustalla, käden mitan päässä äidistä. Keskosina ja pienipainoisina syntyneiden vauvojen turvallisin nukkumapaikka on esimerkiksi sivuvaunu tai äidin välittömään läheisyyteen asetettu kehto tai ensisänky.  Näin imetys on vaivatonta ja kuulet heti, kun vauva alkaa heräillä syömään.

Maissa, jossa nukutaan ja on aina nukuttu perhepedeissä, perheet nukkuvat usein lattialle asetettujen napakoiden patjojen, kuten futoneiden päällä. Vauvalle voi hankkia oman minifutonin, jota liuttamalla vauvan liikuttelu on helppoa ja vaivatonta yön aikana. Perhepedin tärkeä turvallisuustekijä onkin alustan napakkuus, jotta vauva ei pääse kierähtämään vahingossa vanhemman alle. Perhepedissä nukkuvien luonnonkansojen nukkumaolosuhteet ovat kaukana länsimaisista luksusolosuhteista. Monissa kodeissa vuoteet pursuilevat ihania vuodetekstiilejä ja ihmiset ovat tottuneet upottaviin patjoihin. Mitä pehmeämpi vuode tai nukkumapaikka on, sitä suuremman riskin se muodostaa. Myöskään memory foamista tehdyillä patjoilla ei suositella nukuttamaan vauvoja yhdessä vanhempiensa kanssa. Vesisänkyjä ei taida enää kenelläkään olla, mutta niissä vauvan nukuttaminen on ehdottomasti kielletty.

Nukuta vauvaa etäällä irrallisista vuodetekstiileistä. Peitot, tyynyt ja unipesät voivat aiheuttaa vaaran vauvalle, jos vauva joutuu niiden alle tai kierähtää asentoon, josta ei pääse pois. Peitteet voivat yön aikana myttääntyä ja aiheuttaa siten vauvalle vaaratilanteen, joten vauvaa on turvallisempi nukuttaa käden mitan päässä äidistä.  Äidin kainalossa ja peitteiden alla nukkuvan vauvan kehon lämpötila voi myös nousta liian korkeaksi. Pienillä vauvoilla lämmönsäätelykyky ei ole vielä kehittynyt ja  perhepedissä nukkuvan vauvan vaatetuksen tulisi olla kevyt.  Pelkkä vaippa usein riittää. Siksi kapaloidunkaan vauvan nukuttamista perhepedissä ei myöskään suositella. Kapaloituna vauva voi myös yön aikana kierähtää perhepedissä asentoon, jota hän ei pääse korjaamaan.

Perhepedin tulee olla riittävän tilava. Näin kaikki mahtuvat nukkumaan mukavasti ja turvallisesti. Vauvan tulisi nukkua äidin puolella ja ei vanhempiensa välissä.

Perhepeti, alkoholi, unilääkkeet ja tupakka eivät sovi yhteen. On sanomattakin selvää, että vanhemman tulee olla selvinpäin, jotta turvallinen nukkuminen onnistuisi. Tutkimusten mukaan myös vanhemman tupakointi lisää kätkytkuolemariskiä huomattavasti.

Imetä perhepedissä nukkuvaa vauvaa

Imettäminen suojaa vauvoja kätkytkuolemariskiltä. Korvikevauvat nukkuvat usein jo parin kuukauden iässä pidempiä yhtenäisiä unijaksoja kuin täysimetetyt. Tiheä imetystahti ja äidin unen synkronoituminen vauvan unen kanssa suojaa perhepedissä nukkuvaa vauvaa.

Nukuta vauvaa aina selällään, myös perhepedissä. Vauvojen selällään nukuttamisen tapa on ollut suurin kätkytkuolemia vähentänyt ennaltaehkäisevä ohje. Vauvaa tulisi nukuttaa selällään ainakin siihen saakka, kunnes hän osaa kääntyä itsenäisesti molempiin suuntiin.

Tarjoa vauvalle mahdollisuuksia olla vatsallaan päivisin. Vauva tarvitsee motorisen kehityksensä tueksi nk. lattia-aikaa. Vatsallaan oleminen aloitetaan jo varhaisviikkoina ihan lyhyistä hetkistä, esimerkiksi vaipanvaihtojen yhteydessä ja vauvan vointia seurataan jatkuvasti. Vähitellen aika pitenee ja vauva alkaa käyttää kehoaan monipuolisemmin.

Lemmikit eivät kuulu perhepetiin. Vaikka tuntuisi kuinka suloiselta, että koko perhe kissoja ja koiria myöten nukkuisi yhdessä, lemmikki muodostaa aina riskin. Ulkona liikkuvat lemmikit voivat tuoda turkissaan punkkeja ja kirppuja, jotka voivat ajautua vauvan iholle vuodetekstiilien tai suoran kosketuksen kautta. Lemmikkien käytös voi myös olla ennalta-arvaamatonta ja osa lemmikeistä saattaa suhtautua mustasukkaisesti vanhempaan ja kokea vauvan tunkeilijana.

American Academy of Pediatrics ( AAP ) on julkaissut turvallisen nukkumisen ohjeet ( päivitetty 2016 ), joita suositellaan useimmissa maissa. Suomessa Kätilöliitto vastasi suosituksiin julkaisemalla aiheesta kannanoton vuonna 2017. Ohjeet on laadittu ehkäisemään kätkytkuoleman riskejä ja ohjeiden käyttöön ottamisen jälkeen kätkytkuolemien määrä on vähentynyt huomattavasti. Ohjeissa määritellään myös turvallisen perhepedin ehdot, joita noudattamalla yöt sujuvat leppoisasti. Suomessa TUKES on määritellyt vauvan turvallisen nukkumisen ehdot.

Jos perhepeti ei tunnu omalta jutultasi, voit nukuttaa vauvaa sivuvaunussa. Monista pinnasängyistä saa laidan pois ja sängyn asetettua tiiviisti vanhemman vuoteen viereen. Näin vauvalla on varmasti turvalliset nukkumaolosuhteet ja hän on koko ajan äidin lähellä. Imetys sujuu öisin ilman suurempaa hässäkkää ja monet äidit nukkuvat tällä tavalla parhaiten.

Perhepeti turvallisesti

  1. Vauvan tulee olla täysaikaisena syntynyt, terve ja normaalipainoinen
  2. Aloita, kun vauva on 4 kk iässä
  3. Varmista patjan napakkuus. Nuku vauvan kanssa vain vuoteessa, älä koskaan sohvalla.
  4. Älä nukuta unipesässä tai kapaloituna
  5. Jos vauva nukkuu lähellä, pidä vaatetus kevyenä
  6. Nukuta pientä vauvaa kädenmitan päässä itsestäsi
  7. Vältä peittoja tai tyynyjä
  8. Nukuta vauvaa selällään, kunnes hän osaa itse kääntyä
  9. Älä nuku päihtyneenä vauvan kanssa
  10. Älä tupakoi
  11. Imetä vauvaasi
  12. Lemmikit eivät kuulu vauvan kanssa samaan vuoteeseen.