Aloita vauvan unitaitojen tukeminen ajoissa

vauvan unitaitojen tukeminen

Tärkein neuvoni uusille vanhemmille on: Aloita vauvan unitaitojen tukeminen ajoissa.

 

Se ei tarkoita kiirehtimistä päivärytmin tai itsenäisen nukahtamisen taidon kanssa. Se ei myöskään tarkoita pohjatonta huolta siitä, että vauvan hauras mieli murenee, mikäli vauva ei saa nukahtaa imetykseen tai syliin. Vauvan varhainen unitaitojen tukeminen on enemmän luottamusta siihen, että vauvan nukkumisesta ei tarvitse tehdä mitään spektaakkelia tai hirmuista stressaamista.

 

Vastaanotoilleni tulee säännöllisesti vanhempia, jotka ovat aivan leipiintyneitä jokailtaiseen ja -öiseen rumbaan, joka liittyy lapsen tai lasten nukahtamiseen ja nukkumiseen. He haluavat muutosta.

 

Lasten ikä on vaihdellut 6 kk ikäisestä aina  kouluikäisiin ja yleensä perheet onnistuvat ennemmin tai myöhemmin tavoitteessaan: saada nukkuminen aidosti lepoa tuottavaksi toiminnaksi. Oikeiden ohjeiden ja etenemisvauhdin suunnittelu on aina tarkan taustatyön ja keskusteluihin perustuva kokonaisuus, jonka toteuttaminen ja onnistuminen vaatii vanhemmilta sitoutumista tapojen johdonmukaiseen muuttamiseen.

 

No saako lasta sitten imettää uneen? Nukuttaa syliin? Tai valvoa sängyn vierellä lapsen nukahtamista?

 

Minä sanon, että saa. Mutta olisi hyvä pitää mielessä se, että jaksaako tätä kaikkea tehdä vielä 12 kk jälkeenkin, pahimmillaan 30 minuutin välein yön aikana. Onkin hyvä pitää mielessä myös se, että  ihan kaikenlainen aktiivinen nukuttaminen jää herkästi ja huomaamatta päälle.

 

Olenkin tavannut työssäni perheitä, jossa tällainen toiminta on jäänyt päälle ja vanhemmilla on olo, etteivät he kykene tekemään asioille enää mitään. He vain jatkavat tuttua toimintaa, vaikka lapsi kiukuttelee, heräilee ja käyttäytyy muutenkin työläällä tavalla.

 

Ja useimmista vanhemmista tällainen on oikeasti aika puuduttavaa, turhauttavaa ja uuvuttavaa hommaa.  Siinä hissukseen lapsen vuoteen vierellä valvoen ja silitellen, mielessä hyvin harvoin jyllää pelkästään autuuden ja onnellisuuden ajatukset.  Joten ei ihme, että nukkumisesta alkaa muodostua arkea varjostava peikko, jota jännitetään jo iltapalan aikaan.

 

Nukkumaanmenotilanne on vuorovaikutushetki

 

Mietipä, miltä sinusta tuntuu, kun olet täynnä intoa ja haluat kertoa puolisollesi jonkin sinulle merkittävän asian ja hän vain hoputtaa sinua tai vielä pahempaa, tuijottaa kännykkäänsä ja kuuntelee huolimattomasti.

 

Uskon, että se loukkaisi sinua syvästi.

 

Tällaiseen tilanteeseen monet lapset joutuvat joka ilta nukkumaan  mennessään. Uupunut vanhempi haaveilee jo omasta ajastaan. Ja koettaa hoputtaa pienokaistaan unten maille. Samaan aikaan pikkuinen, joka on vihdoinkin saanut itselleen vanhemman huomion,  pitkittää tätä ihanaa hetkeä.

 

Melkoinen motivaatioiden ristiriita. Huh!

 

Etenkin leikki-ikäisillä lapsilla tuntuu olevan taianomainen kyky aloittaa tässä vaiheessa järjetön perseily, joka saa vanhemman lopulta räjähtämään. Lapsen silmissä tämäkin reaktio on palkinto, joka seuraa hänen aktiivisesta toiminnastaan, jolla hän tavoittelee vanhemmassa ennustettavaa reaktiota.

 

Lapset sitä paitsi havaitsevat uskomattoman herkästi, jos vanhemman mieli on muualla kuin heissä. Ja silloin se pööpöily alkaa.

 

Ihanteellinen nukkumaanmenohetki on sujuva, ennakoitava, mukava, lämmin ja yksinkertainen toimitus, jonka jälkeen lapsi jää onnellisena nukahtamaan omaan sänkyynsä.

 

No, mitä tekemistä varhaisten unitaitojen tukemisella sitten on tämän asian kanssa?

 

 

Vauvan unitaitojen tukeminen ajoissa on ennaltaehkäisyä

 

Kun vauvan unitaitoja tuetaan ajoissa ja hyvien rutiinien, päivärytmin ja säännöllisen ruokailun avulla; arki rullaa ja energiaa jää myös vanhemmuudesta nauttimiseen. Päivärytmin tukemisesta voi lukea lisää täältä. Tutkimusten mukaan vauvojen hyvät unitaidot suojaavat lasta myöhemmiltä käyttäytymiseen ja tunteiden säätelyyn liittyviltä ongelmilta.

 

Suomessa tehtyyn pitkittäistutkimuksen vauvan unen laadun ja määrän yhteyksistä leikki-iän ylivilkkauteen ja keskittymisen säätelyyn liittyvistä  yhteyksistä voi lukea Hanna Huhdanpään väitöskirjasta: Psychiatric symptoms related to sleep and executive functions among preschool children. Helsingin yliopisto 10.12.2021.

 

Ihannetilanteessa lasten kanssa on kivaa ja nautimme siitä. Ja se näkyy. Aikuisen rakastava ja hyväksyvä katse, kosketus ja sanat kantavat pitkälle aina omaan vanhemmuuteen saakka.

 

Kun nukkumisesta ei tule ongelma perheessä, nukkumaanmenoon on paljon helpompi suhtautua kivana asiana. Tapahtumana, joka saattelee kullannupun unille ja pääsemme viettämään myös omaa hetkeämme joko yksin tai puolison kanssa.

 

Näitä hetkiä tulisi järjestää myös muille ajankohdille. Vauvavapaata puolison kanssa vuorottelemalla tai  yhdessä. Se virkistää ihanasti ja kotiin palaaminen tuntuu taas ihanalta.

 

Yksinkertaista nukkuminen

 

Vauvan nukkumisesta on helppo tehdä varhaisvaiheissa ja myöhemminkin melkoinen spektaakkeli, johon osallistuu molemmat vanhemmat. Tai sitten se voi jäädä pelkästään äidin vastuulle, koska äidillä on ne TISSIT ja vauvaa ei tohdita nukuttaa muuten kuin rinnalle. Kumpikaan tapa ei yleensä toimi loputtomiin.

 

Kunnon spektaakkelit moninaisine viihdytystemppuinen ja rituaaleineen voivat jopa villitä lasta. Kun taas vauvan nukkuma-aikoihin tissitutiksi sänkyyn sidottu äiti alkaa vähitellen kaivata jotain muutakin tekemistä. Tai ainakin asennon vaihtoa vihoittelevan selän vuoksi.

 

Jos olet suunnittelemassa perheenlisäystä, olet raskaana tai vastasyntyneen vauvan vanhempi, voit aloittaa vauvan varhaisten unitaitojen tukemisen kätevästi Muksuperheen unen Matkalla Unimaisteriksi verkkovalmennuksen tukemana.

 

Sen avulla on helppo edetä vauvan tahtiin ja kokonaisvaltaisesti. Ei turhaan kiirehtien, eikä turhia hidastellenkaan. Ilman vaivalloista googlettelua, joka usein johtaa siihen, että somesta sieltä täältä poimituista silppuohjeista ja -vinkeistä ei  lopulta saa mitään tolkkua.

 

Lue lisää valmennuksesta täältä.

 

Mikäli olet raskaana tai 0-4 -vuotiaan lapsen vanhempi, niin käy tutustumassa tekemääni verkkovalmennusvalikoimaan sekä muihin unen infopaketteihin täällä. Mikäli et vielä tunne minua, niin olen Sari Tammikari, Muksuperheen unen perustaja (yli 20 k jäsentä), pediatrinen unihoitaja, terveydenhoitaja sekä mukana muun muassa asiantuntijaryhmässä, joka vastaa Tampereen ammattikorkeakoulun pediatrisen uniohjaajakoulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Täältä pääset tutustumaan koko valikoimaan!

 

Tästä suoraan yksittäisiin verkkovalmennuksiin:

👶 Vauvan unineuvola – unitukea vauvan ensimmäiselle vuodelle (0-12 kk)

👶 Vauvan rutiini ja rytmin tukeminen (0-3 kk)

👶 Vauvan 4 kk hulinat

👶 Yösyöttöjen purkaminen (6 kk+)

👶 Tutti tutuksi ja tutista eroon. Milloin tutin voi ottaa käyttöön, kuinka luopua ja tarvitaanko tuttia?

🧒 Pikkulasten (2-4 v.) unipulmat rauhoittavista iltarutiineista painajaisten käsittelyyn sekä pikkusisaruksen tuloon